Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Facebookpagina roept op tot protest dodenherdenking

Geen 4 Mei Voor Mij organiseert via Facebook een protest tegen de Nationale Dodenherdenking waarbij demonstranten lawaai moeten gaan maken tijdens de herdenkingsdienst.

‘Witte’ slachtoffers

„Kom ook demonstreren tegen racistische 4 mei viering”, begint de tekst op de Facebookpagina. Op Nationale Dodenherdenking worden alle burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht en ook militairen die sindsdien omkwamen. Daarmee dus ook de soldaten die deelnamen aan de politionele acties in Indonesië en daar is Geen 4 Mei Voor Mij het niet mee eens: „Nederland herdenkt wél de daders maar dus niet de slachtoffers van deze racistische volkerenmoorden.”

De organisatoren leggen ook uit dat ze het niet eens zijn met de huidige vorm van de Dodenherdenking omdat ze vinden dat Nederland alleen de ‘witte’ slachtoffers herdenkt. Ze doelen daarmee onder andere op de levens die zijn gevallen in Nederlands Indië door oorlogsgeweld. „Omdat wij dit soort hypocrisie zat zijn en een signaal aan de racisten die ons land regeren willen afgeven, hebben wij daartoe besloten om op 4 mei om 20.00 een (lawaai) manifestatie te organiseren”, luidt de oproep.

Tientallen geïnteresseerden

Tot dusver hebben tien mensen aangegeven aanwezig te zijn bij het protest, een man of vijftig staat aangemerkt als geïnteresseerd. Geen 4 Mei Voor Mij haalde twee jaar geleden al het nieuws toen activist Christa Noëlla aankondigde niet meer mee te doen aan de dodenherdenking. De oproep om actief de Nationale Dodenherdenking te verstoren is echter een stap verder.

Ongepast en zeer niet respectvol

Het Amsterdamse VVD-raadslid Marianne Poot heeft waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen gevraagd om het aangekondigde protest op een ander tijdstip of op een andere plek te laten plaatsvinden.

Hoewel Poot zegt dat „iedereen het recht heeft om te demonstreren”, vindt ze het „ongepast en zeer niet respectvol” dat dit om 20.00 uur op de Dam gebeurt.

De actie heeft de aandacht van de burgemeester, die zich nog beraadt op eventuele maatregelen, liet een woordvoerder weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.