Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Facebook-lek blijkt nog ernstiger dan gedacht

Gegevens van zo’n 87 miljoen Facebookgebruikers, voornamelijk Amerikanen, zijn mogelijk in handen gekomen van onderzoeksbureau Cambridge Analytica. Dat heeft Facebook in een verklaring laten weten. Eerder werd op basis van schattingen nog gedacht dat het om data van ongeveer 50 miljoen mensen zou gaan.

De kwestie leidde de afgelopen weken tot veel ophef over de privacy van Facebookgebruikers. Cambridge Analytica probeerde tijdens de presidentsverkiezingen president Donald Trump in het zadel te helpen. Het bedrijf zou de persoonlijke informatie hebben gebruikt om er kiezersprofielen mee te maken en zo de verkiezingen te beïnvloeden. Aan de NOS laat Facebook ook weten dat er tot 90.000 Nederlanders zijn getroffen door het schandaal.

Facebook ziet beurswaarde verdampen

Facebook-topman Mark Zuckerberg bood eerder al zijn excuses aan en beloofde beterschap. Het techbedrijf zag ondertussen miljarden dollars van zijn beurswaarde verdampen.

Naar aanleiding van het schandaal heeft Facebook nu ook zijn algemene voorwaarden bijgewerkt. De update is bedoeld om alles duidelijker en helderder te maken door eenvoudigere taal te gebruiken, stelt het bedrijf. Onlangs werden de privacy-instellingen ook al beter zichtbaar en werd het voor gebruikers eenvoudiger om gegevens te wissen. Zuckerberg gaat volgende week naar het Amerikaanse Congres om tekst en uitleg te geven over het privacyschandaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.