Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Ex-FBI-directeur noemt Trump ongeschikte president

De voormalig FBI-directeur James Comey heeft in het langverwachte interview met de Amerikaanse zender ABC gezegd dat Trump moreel ongeschikt is om president van de Verenigde Staten te zijn. Zo zou Trump vrouwen behandelen als een stuk vlees, constant over van alles liegen en zich niet houden aan de belangrijkste waarden van de VS.

De waarheid

Trump zou volgens Comey een intelligente man zijn die ook medisch nog in staat is om president te zijn: aan zijn morele waarden zou het echter flink schorten. Het vertellen van de waarheid zou niet vaak in het boekje van Trump voorkomen, wat niet aansluit bij één van de belangrijkste kernwaarden van het land: het vertellen van de waarheid. Daarnaast zou de president respect moeten uitstralen en zelf moeten leven naar die kernwaarden.

Russische inmenging

Het moment dat de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 voor het eerst aan Trump wordt verteld, was verwarrend, stelt Comey. „Zijn eerste vraag was of het de uitslag had beïnvloed. Daar had de FBI geen onderzoek naar gedaan. Tot mijn verbazing ging het gesprek direct daarna over de PR en hoe dit verhaal gebracht moest worden." Comey was vooral verbaasd over wat niet werd gevraagd. „Een tegenstander had ons land aangevallen, maar niemand vroeg naar de impact of eventuele vervolgstappen van de Russen en hoe we dit konden stoppen."

A Higher Loyalty

Comey werd in mei vorig jaar door Trump ontslagen: het ontslag leidde tot het instellen van speciaal onderzoeker Robert Mueller, die de inmenging van Rusland onderzoekt. De voormalig FBI-directeur komt komende week met een boek, A Higher Loyalty, waarin hij onder andere vertelt hoe de president tijdens een diner loyaliteit van hem eiste.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.