Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 19 apr 2018 / 19:19 uur

Europese Commissie luidt noodklok rondom vaccinaties

Steeds meer ouders laten hun kinderen niet vaccineren en dat baart de bestuurders zorgen. De Europese Commissie wil dan ook dat de landen actie ondernemen en de zogenaamde spookverhalen uit de wereld helpen. „Het aantal gevaccineerde mensen is niet langer groot genoeg voor bescherming tegen virussen."

Onnodig

„Hierdoor keren onder andere ziekten zoals de mazelen terug. Dat in Europa opnieuw kinderen en zelfs volwassenen overlijden door mazelen, is niet meer van deze tijd en onnodig”, zegt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik tegen RTL Nieuws.

In Nederland is de daling niet anders. Volgens cijfers uit het Rijksvaccinatieprogramma 2016 zijn zowel de inentingen voor bof, mazelen als rodehond (BMR) licht gezakt. De norm van 95 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert, wordt bij de eerste BMR-prik niet meer gehaald.

Vraagtekens

Anne-Marie van Raaij, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP), zet in het Algemeen Dagblad zo haar vraagtekens bij bijvoorbeeld de in het verslag van het Europese Parlement genoemde overlijdensgevallen. „Het is de vraag of die informatie gebaseerd is op werkelijke feiten. Deze mensen hebben ook mazelen gehad, maar de doodsoorzaak lag mogelijk ergens anders”, zo stelt Van Raaij.

„Anno 2018 hoeven mensen niet meer te overlijden aan mazelen. Het lijkt er op dat alles wordt aangegrepen om vaccinaties te rechtvaardigen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Europese Commissie luidt noodklok rondom vaccinaties
Sluiten