Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Cel en tbs geëist voor doodsteek vorig jaar in metro

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat een 27-jarige man die vorig jaar een willekeurige passagier in de Amsterdamse metro doodstak, een celstraf krijgt van zes jaar en tbs met dwangverpleging. Amsterdammer Philip O. stak het slachtoffer volkomen onverwacht neer. Dat gebeurde tijdens het spitsuur in een overvol metrostel.

Ontkenning

Op camerabeelden is te zien dat de dader in de metro een mes tevoorschijn haalt en op de man insteekt. Er ontstond vrijwel meteen grote paniek. De verdachte kon snel door de politie worden aangehouden. In zijn schoudertas is later het schilmes gevonden waarmee hij heeft gestoken, maar de man ontkende alle betrokkenheid. Uit onderzoek is gebleken dat O. zijn slachtoffer niet kende en dat ze voor de steekpartij op geen enkel moment contact met elkaar hadden.

O. was destijds gedwongen opgenomen op een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis, maar had die bewuste middag verlof gekregen. Dat gebeurde vaker. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd doet nog onderzoek naar deze gang van zaken.

Psychiatrisch onderzoek

De verdachte wilde niet meewerken aan nieuw psychiatrisch onderzoek maar is wel bekeken door het Pieter Baan Centrum. Deskundigen vinden O. verminderd tot volledig ontoerekeningsvatbaar vanwege zijn stoornissen en zijn verstandelijke vermogen. De aanklaagster eiste toch een lange celstraf als vergelding en daarnaast tbs, omdat zij de kans groot acht dat de man opnieuw gewelddadig wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.