Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 23 apr 2018 / 10:05 uur

Canadees gelyncht na moord op bejaarde sjamaan

Een 41-jarige man uit Canada is na de dood van een medicijnvrouw in het Peruaanse Amazonegebied aangevallen door een groep boze dorpelingen. De lokale bevolking van Victoria Gracia beschuldigt de man van het feit dat hij de 81-jarige natuurgenezeres van het dorp om het leven heeft gebracht.

Het slachtoffer is Olivia Arévalo, een vrouwelijke sjamaan van de inheemse Shipibo-Konibo bevolking. Zij werd donderdag levenloos aangetroffen bij haar huis. The Guardian meldt dat zij door twee kogels in haar borst om het leven is gekomen.

De vrouw wordt afgedekt met een deken ©YouTube still

Gelyncht

Een paar dorpelingen beschuldigden de 41-jarige Sebastian Woodroffe, een patiënt van de genezeres, ervan dat hij haar om het leven heeft gebracht. Hierop besloten zij het recht in eigen handen te nemen. De in de buurt woonachtige man werd aangevallen door een woedende menigte. Dit met een fatale afloop.

Op videobeelden die zijn gedeeld met lokale media is te zien hoe de man met een touw of rubberen slang om zijn nek over de grond wordt gesleept. Dit gaat door tot het lichaam niet meer beweegt en het geschreeuw stopt. Deze lynchpartij vond plaats onder het toeziend oog van tientallen mensen waaronder ook kinderen.

Het lichaam van de man werd gevonden in een ondiep provisorisch graf even buiten het dorp. DNA-sporen tonen aan dat het om de 41-jarige Woodroffe gaat.

De bejaarde sjamaan had meerdere video's op YouTube ©Temple of the Way of Light

Motief

De politie houdt met meerdere scenario’s rekening. Zo wordt er onderzocht of de moord misschien te maken heeft met de onopgeloste zaak waar een aantal boeren ’s nachts van het leven werden beroofd door onbekenden. Projectontwikkelaars hebben plannen om het gebied geschikt maken voor de productie van palmolie. Er zijn criminele bende’s actief die tegenstanders hiervan met de dood bedreigen.

Een ander mogelijk motief is het feit dat de zoon van de bejaarde vrouw een schuld had bij de Canadees. Woodroffe reisde af naar Peru om zich te verdiepen in natuurgeneeskunde. Hij wilde onderzoeken of drugsverslavingen met traditionele medicijnen te genezen waren. Om de reis te bekostigen, verzamelde hij meer dan 2000 dollar op de crowdfundingssite Indiegogo.

Het is allerminst zeker of de Canadees de moord daadwerkelijk heeft gepleegd.

Het dorp is gevestigd in het westen van het Amazonegebied ©Google Maps

Shipibo-Konibo

Ronald Suárez, de vertegenwoordiger van het 40.000 koppen tellende Shipibo-Konibo volk, verklaart dat de mannen die verantwoordelijk waren voor de afrekening ‘handelden uit emotie en vervielen in traditionele rechtspraak’. „We zijn echter een vreedzaam volk dat altijd in harmonie met de natuur heeft geleefd", benadrukt hij.

Het slachtoffer, Olivia Arévalo, werd gezien als een ‘wandelende bibliotheek op het gebied van traditionele genezing’. Haar dood is erg hard aangekomen bij de Shipibo-Konibo-bevolking. Ze hebben weinig vertrouwen in de Peruaanse politie. Volgens Suárez worden veel misdaden niet opgelost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Canadees gelyncht na moord op bejaarde sjamaan
Sluiten