Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 6 apr 2018 / 11:49 uur

‘Britse jongeren waren nog nooit zo ongelukkig’

Als we een Brits onderzoek moeten geloven, zijn jonge mensen nog nooit zo ongelukkig geweest.

In de jaarlijkse UK Youth Index van jeugdhulpfonds Prince’s Trust werden 2.194 mensen in de leeftijd van 16 tot 25 jaar ondervraagd over meerdere aspecten in hun leven, variërend van werk tot gezondheid. In 2009 werd dit onderzoek voor het eerst uitgevoerd en nog niet eerder voelden de respondenten zich zo ongelukkig en onzeker.

Werk en geld

Vooral de resultaten op het gebied van werk en geld zijn zorgwekkend. Zestig procent van de jonge mensen kampt met stress op dit vlak en 25 procent voelt zich zelfs hopeloos. Deze jongeren maken zich vooral druk om de banenmarkt en of ze in de toekomst rond kunnen komen.

Daarnaast heeft de helft van de ondervraagden te maken gehad met psychische problemen en zegt eveneens 50 procent dat ze niet goed weten om te gaan met teleurstellingen. Of ze in dat geval om hulp vragen? Meer dan een kwart antwoordde van niet.

Risicovol

Hoofd van het fonds, Nick Stace, noemt de resultaten van het onderzoek alarmerend. „Dit is een generatie die op rap tempo het vertrouwen verliest om hun levensdoelen te bereiken, die in toenemende mate ongerust is over de banenmarkt en het risico lopen om een hele hoop potentie te laten liggen.”

Stace roept de Britse overheid, fondsen en werkgevers dan ook om om meer te investeren in het talent van jonge mensen en hen mogelijkheden te bieden om zich zelf te ontplooien.

Reageer op artikel:
‘Britse jongeren waren nog nooit zo ongelukkig’
Sluiten