Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 21 apr 2018 / 14:24 uur

‘Bloedproef moet mogelijk worden na verkeersongeluk’

Bij mensen die zware verkeersongelukken hebben veroorzaakt en hierbij zijn overleden, moet bloed worden afgenomen om te bepalen of ze onder invloed waren tijdens het rijden.

Dit willen de Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers en de Vereniging Verkeersslachtoffers. Op dit moment mag er nog geen bloedproef worden gedaan op het moment dat er vermoeden is van alcoholgebruik, omdat dit simpelweg niet mag bij een overleden persoon.

Nabestaanden

„Snijden mag wel, maar bloed afnemen niet”, zegt Elly Winkel tegen De Telegraaf. „Dat is echt bezopen, om maar in de terminologie te blijven. Nabestaanden van slachtoffers hebben er recht op precies te weten wat het ongeluk heeft veroorzaakt. Niet weten staat de verwerking in de weg.”

De organisaties krijgen steun van de politie. „Voor nabestaanden is het vaak onverteerbaar om niet te weten of er drank in het spel was. Ook wij willen precies weten hoeveel doden er vallen door drank achter het stuur. Dat blijft nu gissen", aldus een woordvoerder.

Bepaalde voorwaarden

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat er wordt gekeken naar de mogelijkheid om dit op te nemen in de wet, zodat onder bepaalde voorwaarden onderzoek kan worden gedaan op het lichaam van een omgekomen verdachte of omgekomen slachtoffer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Bloedproef moet mogelijk worden na verkeersongeluk’
Sluiten