Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 23 apr 2018 / 04:30 uur

Belastingaangifte 2017: je hebt precies nog een week

De tijd zit er bijna op: de belastingaangifte 2017 kan tot 1 mei worden ingevuld. De Belastingdienst: „Zie er niet tegenop.”

Het merendeel van de aangifteplichtige consumenten heeft de belastingaangifte 2017 allang gedaan. Maar ja, er wordt door een deel van de ‘aangifteplichtigen’ gewacht tot het laatste moment. Volgens traditie is vooral de laatst mogelijke aangiftedag zeer druk. Vorig jaar voldeden 300.000 Nederlanders op 30 april nog aan hun jaarlijkse plicht. En ook dan ben je natuurlijk keurig op tijd.

Klusje binnen een uur klaren

Wie nog belastingaangifte moet doen heeft nog precies een week de tijd, want dit kan tot 1 mei. Behoor jij tot die paar procent die zijn aangifte nog moet invullen? „Doe het dat snel en zie er vooral niet tegenop”, zo stelt de Belastingdienst. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het merendeel van de particulieren – die hun aangifte niet uitbesteedt – dit klusje binnen in een uur klaart. Ook zegt een ruime meerderheid van hen (64 procent) dat het doen van aangifte achteraf meevalt.

Controleren een aanvullen

Dat valt ook de verklaren. De Belastingdienst maakt aangifte doen zo eenvoudig mogelijk. Daarom zijn de meeste gegevens al vooraf ingevuld. „We adviseren wel om alle gegevens die de Belastingdienst vooraf invult goed te controleren en waar nodig aan te vullen voordat je je aangifte indient. Bijvoorbeeld als je recht hebt op aftrek van giften of zorgkosten. Want de Belastingdienst kan niet alles weten,” zegt Eline Spros, Directeur Particulieren van de Belastingdienst.

Belastingaangifte 2017: je hebt precies nog een week
Tips van Eline Spros.

Vier tips

De volgende vier tips van Eline Spros van de Belastingdienst helpen je in de laatste week tijdig, juist en volledig aangifte te doen voor de maand mei aanbreekt.

1. Zorg dat je je DigiD gegevens bij de hand hebt.

2. Kijk op Belastingdienst.nl/aangifte onder het kopje ‘Welke gegevens heb ik nodig voor mijn aangifte?’. Hier staat alles wat je nodig hebt bij de aangifte.

3. Check de aangifte voor het versturen goed. Controleer alle bedragen die vooraf al zijn ingevuld en vul deze zo nodig aan.

4. De Belastingdienst weet niet alles. Kijk daarom zelf of je aftrekposten hebt, en vul deze zelf in. In de vraagtekens bij de vragen in de aangifte of op de website van de Belastingdienst (onder andere in de aangiftechecklist) zie je wat je precies mag aftrekken.

In opdracht van de Rijksoverheid

Reageer op artikel:
Belastingaangifte 2017: je hebt precies nog een week
Sluiten