Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Nieuws 5 apr 2018 / 05:15 uur

Amsterdam betaalt graag mee aan jouw groene dakkie!

Gemeente heeft maar liefst vier ton over voor groene daken. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En waarom? Rooftop Revolution weet het precies.

Heel de stad graag

Fantastisch! noemt Micky Westerbeek het nieuws dat gemeente Amsterdam maar liefst vier ton overheeft om de aanleg van groene daken te stimuleren. Ze werkt bij Rooftop Revolution, de stichting die adviseert over groene daken en het liefst heel de stad met een groen dakje zou zien. Dat de gemeente tot vijftig procent van de aanlegkosten voor z’n rekening neemt, betekent zeker weten een stijging in het aantal aanmeldingen, meent de groene dakexpert. En dat is mooi, want hoe groener de daken, des te beter voor de stad.

Mooi groen dakbeeld / Alice Wielinga

Spons

Steden worden namelijk steeds voller gebouwd en dat heeft consequenties, onder andere te merken aan de wateroverlast. Het gaat steeds meer en harder regenen en dan biedt zo’n duurzaam dak soelaas, ,,het fungeert als spons en vangt het water op.” Daarnaast houdt het de stad koel -,,een asfalt dak vangt juist alle warmte op”- en trekt het vogels en insecten aan, ,,en dat is goed voor de biodiversiteit.”

Hier kom je helemaal tot rust, gewoon midden in de stad, bij de Stopera

Arme daklozen?

Ze adviseren en ondersteunen overheid tot Vereniging van Eigenaren en bedrijf, maar ook letterlijke daklozen die uitkijken op ‘een saai grijs dak’ dat wel wat kleur kan gebruiken. Het groene vingerwerk laten ze over aan echte hoveniers, want dat de aanleg goed gebeurt, is cruciaal. Alleen al om de wortelwerende laag die moeten worden aangebracht, licht ze toe, ,,als dat niet gebeurt, groeien de bloemen door het dak en dat leidt tot lekkage.”

‘Topdak’

Op het dak bij Zoku is het inderdaad goed hangen

Haar favoriete dak is, na heel even nadenken, dat van hotel en co-workspace Zoku, ,,een combinatie van een kruidentuin, kas bijenhotel en hangmatten, echt een topdak.” Nee, zelf heeft ze helaas geen groen dak, verzucht ze, en ze kijkt niet uit op een ander dak, maar op de straat. Niets groens aan te doen dus. Maar op het dak van hun kantoor in het Koninklijk Instituut van de Tropen zijn ze wel lekker bezig, ,,samen met De Gezonde Stad maken we daar een moestuin.” Een van de leukste projecten van de afgelopen anderhalf jaar dat ze nu bij Rooftop Revolution werkt, is dat van de Schinkelhavenkade, waar samenwerking als rode draad door het groene dak liep. ,,Het is gerealiseerd door een combinatie van subsidie van de gemeente Amsterdam, eigen inleg van de bewoner en een crowdfunding bij zijn buren, vrienden en familie van 5.000 euro.”

Schiphol

Over de vraag welk dak ze nog weleens zouden willen vergroenen, hoeft ze geen seconde na te denken. Schiphol. ,,Het lijkt ons te gek om die platte daken groen te maken, zodat mensen die dan aan komen vliegen meteen een heel mooi groen beeld krijgen van onze stad.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amsterdam betaalt graag mee aan jouw groene dakkie!
Sluiten