Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 13 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Amerikaanse studente gaat viral met afstudeerfoto

Met één kiekje heeft de bijna afgestudeerde Brenna Spencer van 22 het internet –en Amerika- op z’n kop gezet. Spencer besloot, om het einde van een tijdperk alvast te vieren, een fotoshoot te organiseren.

“Ik doe niet aan normale afstudeerfoto’s”, zette Spencer bij de foto op Twitter. En dat klopt, want de blondine draagt een t-shirt met de tekst ‘Women for Trump’ erop en in de tailleband van haar witte broek zit een wapen geklemd.

Schietpartij basisschool

Daarmee snijdt ze een -zacht gezegd- gevoelig onderwerp aan. Sinds de Verenigde Staten in februari weer werd opgeschrikt door een schietpartij op een basisschool, waarbij zeventien doden vielen, is de wapenwet onderwerp van gesprek. Amerikaanse scholieren kwamen massaal in opstand tegen het gebrek aan wapenregulering en de royale wapenlobbyorganisatie, en organiseerden onder de noemer March for our Lives een vlammende demonstratie.

Tweede amendement

De foto van Brenna Spencer lijkt het tegenkamp, of beter gezegd het pro-wapenkamp, aan te wakkeren. Op de foto, die op 8 april werd geplaatst, volgde dan ook een storm van kritiek en een grote massa medestanders van Amerikanen die ook het tweede amendement nastreven: het recht om een wapen te bezitten en te dragen.

Op Twitter zijn inmiddels meer dan 15000 reacties gekomen op de foto. Met cijfers over de laatste wapenincidenten, maar ook commentaar over de ‘smakeloosheid’ van het kiekje. Bovendien wordt er geopperd dat Spencer misschien de wet overtreedt: ze nam de foto bij een museum in Chattanooga, waar het verboden is om verborgen wapens te dragen. Er zouden al enkele meldingen lopen bij de politie, maar Spencer zegt van niets te weten. “Ik weet wat de wapenwet in Tennessee inhoudt. Ik heb het museum nooit betreden, maar stond alleen op hun grondgebied.”

Vrouwenrechten

In haar tweets blijft Spencer haar keuzes verdedigen. “Het tweede amendement ligt onder vuur, zeker op campussen van universiteiten en hogescholen. Ik denk dat het enorm belangrijk is om aan mensen te laten zien dat ze zichzelf mogen beschermen. Je moet opkomen voor wat je gelooft, en je opinies uiten. We moeten de miljoenen vrouwen die een wapen bezitten een duwtje in de rug geven. Ze hebben een stem en die mag gehoord worden.”

Die wordt zeker gehoord, want de foto krijgt navolging. Zo tweet een meisje: “Elke dag dat ik mijn revolver of mes draag, ben ik er zeker van dat ik nooit #MeToo zal moeten zeggen.”

https://twitter.com/brittiself2/status/984576299770548224

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.