Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 25 mrt 2018 / 06:49 uur

Zomertijd weer ingegaan

Blijf jij deze zondagochtend ook wat langer op bed liggen? Je nacht was namelijk een uurtje korter, omdat de zomertijd is ingegaan.

Om 02:00 uur is in de nacht van zaterdag op zondag de klok een uur vooruitgezet. De nacht heeft dus een uur korter geduurd. Dat betekent dat het in de ochtend nu weer wat later licht is, terwijl het ’s avonds langer licht blijft.

Voor- en tegenstanders

We houden de zomertijd aan tot het laatste weekend van oktober. In de nacht van 27 op 28 oktober gaat de wintertijd in en zal de klok weer een uur achteruit worden gezet. Wereldwijd zetten ongeveer zeventig landen twee keer per jaar de klok.

De zomertijd wijkt af van de standaardtijd. Vorig jaar stemde het Europees parlement nog over de afschaffing van de zomertijd. Niet iedereen is namelijk voorstander van de zomertijd. De gedachte achter de zomertijd is dat je kunt bezuinigen op verlichting, maar dit energiebesparende effect zou achterhaald zijn.

Daarnaast zou de zomertijd ervoor zorgen dat de biologische klok van veel mensen in de war raakt. „Dat leidt tot vermoeidheid en volgens sommige onderzoeken zelfs tot ongelukken en hartaanvallen”, zei slaaponderzoeker dr. Marijke Gordijn al eerder tegen het Dagblad van het Noorden.

Einde nog niet in zicht

Tijdens de Eerste Wereldoorlog voerde Duitsland de zomertijd in, om te besparen op kolen. Een dag later volgde Nederland. Na de Tweede Wereldoorlog werd de zomertijd weer afgeschaft, omdat het het ritme van de mens zou verstoren. Maar de oliecrisis van 1973 zorgde ervoor dat de zomertijd toch weer door veel Europese landen werd ingevoerd.

Toch ziet het er niet uit dat er spoedig een eind aan de zomertijd komt. Vorige maand verwierp het Europees parlement de motie over de afschaffing van de zomertijd. De EU gaat wel een onderzoek doen naar de voor- en nadelen van de zomertijd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zomertijd weer ingegaan
Sluiten