Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 10 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Zoenend tegengeluid voor anti-Suitsupply protest

De posters van Suitsupply met daarop mannen die het erg gezellig met elkaar hebben, houden de gemoederen enorm bezig. Zo ook dit weekend. De katholieke actiegroep Civitas Christiana vond de beelden absoluut niet door de beugel kunnen en besloot zaterdagmiddag haar ongenoegen kenbaar te maken voor het station van Nijmegen. Met een groep van tien man wilden zij met spandoeken en leuzen hun statement maken dat het met Nederland compleet de verkeerde kant op gaat op het gebied van kuisheid, fatsoen en zedelijkheid.

Er kwamen een hoop anderen op het protest af. Maar dit waren wellicht niet de personen op wie de actiegroep had gehoopt. Het protest werd namelijk in zijn volledigheid omsingeld en overstemd door een tegendemonstratie van zoenende homo’s, lesbiennes en hetero’s. De tegendemonstratie werd onder meer gesteund door de plaatselijke politieke partijen. Dit meldt De Gelderlander.

https://twitter.com/vlerelientje/status/972479083232849920

Tegengeluid

De tegendemonstranten zorgden ervoor dat het protest de christelijke fundamentalisten nauwelijks zichtbaar werd voor buitenstaanders. Ook het geluid van de tientallen betogers die het juist op wilden nemen voor de rechten van LGBTQ’ers overstemden de spreekkoren over kuisheid en het traditionele gezin van de conservatievelingen.

Toen de actiegroep arriveerde voor het station, stelden zij hun spandoeken en banieren tentoon en begonnen zij met het zingen van godsdienstige liederen uit het Latijn. De Nijmegenaren waren er echter als de kippen bij en er ontstond een chaotische situatie waarin het initiële protest werd omringd door de tegendemonstranten. Dit tegengeluid bestond onder meer uit homoseksuele mannen die elkaar kusten.

https://twitter.com/D66Nijmegen/status/972471933337001989

Not amused

Initiatiefnemer Hugo Bos van het anti-suitsupply protest was woedend op de tegendemonstranten die hem en zijn medestanders hadden besmeurd met glitters. „Wij worden hier onfatsoenlijk behandeld’’, meende Bos. „Wij hebben recht om ons standpunt uit te dragen’’, aldus de katholieke voorman tegen een journalist van De Gelderlander.

Nadat hun boodschap totaal niet uit de verf was gekomen, kozen de conservatieve betogers tegen de ‘toenemende mate van vulgaire uitspattingen in de Nederlandse samenleving’ na ongeveer een uur onder politiebegeleiding het hazenpad.

De oproep om mee te doen aan het protest tegen de posters van Suitsupply op Twitter van Chivitas Christiana werd vrijdagmiddag ook al gekaapt door mensen die hun conservatieve denkbeelden niet deelden. Onder deze oproep werden uit protest GIF-animaties van zoenende mannen en vrouwen geplaatst.

https://twitter.com/Cultuur_Vuur/status/972048486702166016

Voorman Hugo Bos kijkt toe hoe zijn protest in Nijmegen verloopt ©ANP
Een kleurrijk tegengeluid met de Christelijke aanhangers op de achtergrond ©ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.