Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 8 mrt 2018 / 08:19 uur

Zijn deze vier zaken van euthanasie strafbaar?

Bij vier gevallen van euthanasie in Nederland is dermate twijfelachtig gehandeld, dat het OM ze nader gaat onderzoeken. Sinds het aannemen van de euthanasiewet in 2002 werd zo’n onderzoek pas één keer uitgezet.

De regionale toetsingscommissie voor euthanasie stuurde de zaken door naar justitie. Volgens hen zouden de artsen – in totaal drie – niet volgens de vastgestelde normen hebben gehandeld, meldt Trouw. Justitie bevestigde het bericht van de krant donderdag.

Eén arts is bij twee zaken betrokken. Bij die van een 67-jarige vrouw met Alzheimer is er twijfel of hij wel kon vaststellen of de levensbeëindiging vrijwillig en weloverwogen was. In het geval van een vrouw van 84 zou dezelfde arts niet voldoende hebben gezocht naar alternatieven voor het wegnemen van het lijden.

Vrijwillig

De derde zaak die door het OM wordt bekeken is die van de arts van een 72-jarige vrouw met uitgezaaide kanker, die niet meer zou genezen. Zij had gekozen voor levensbeëindiging, maar raakte twee dagen eerder in een coma. Hierdoor kon de arts niet vaststellen of de beslissing tot euthanasie vrijwillig en weloverwogen was.

Het vierde onderzoek betreft een arts die een 84-jarige vrouw behandelde met een euthanasiewens vanwege de beperkingen van longemfyseem. Deze arts zou niet voldoende hebben getoetst of het lijden van de vrouw daadwerkelijk uitzichtloos was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zijn deze vier zaken van euthanasie strafbaar?
Sluiten