Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Wiggins: Meer rechten als ik iemand had vermoord

Wielrenner Bradley Wiggins voelt zich het slachtoffer van een heksenjacht. Wiggins (37) ontkent dat hij in de aanloop naar de Tour de France van 2012 (die hij won) een verboden middel heeft gebruikt om beter te kunnen presteren.

,,Tijdens mijn carrière heb ik nooit de ethische lijn overschreden”, vertelde Wiggins bij de BBC. Hij reageerde hiermee op het onderzoek van een Britse parlementaire commissie die onderzoek deed naar de zaak. De commissie concludeerde dat Wiggins en het Team Sky, waar hij voor reed, een ethische lijn hebben overschreden.

Middel tegen astma

De Britse wielrenner had medische toestemming gekregen om de corticosteroïde triamcinolon, dat op de dopinglijst staat, te gebruiken tegen zijn astma. Volgens de commissie was er alleen geen medische noodzaak, maar gebruikte Wiggins het middel om beter te presteren.

,,Daar klopt helemaal niets van”, zei de Brit. ,,Dit is kwaadaardig, iemand probeert mijn reputatie te besmeuren. Ik ben slachtoffer van een heksenjacht.”

Publiekelijk stil

De 37-jarige ‘Wiggo’, die vijf keer olympisch kampioen werd, hield zich in de afgelopen maanden publiekelijk stil terwijl het onderzoek liep. Hij zegt daarover dat hij het proces niet wilde verstoren, en antwoord wilde geven op alle vragen van de onderzoekers.

,,Na publicatie van het rapport is het tijd om het stilzwijgen te verbreken en alle aantijgingen te weerleggen. Ze zijn gebaseerd op vermoedens zonder tastbaar bewijs.”

Bradley bij een basketbalwedstrijd in januari. Foto: ANP

De wielrenner gaat door een hel, zegt hij. ,,Mijn kinderen worden hiermee lastig gevallen op school, dat is vreselijk om te zien. Wielrennen is de meest onderzocht sport in de wereld. Maar wat ik ook zeg en doe, voor sommige mensen is het nooit genoeg. Als ik iemand zou hebben vermoord, had ik nog meer rechten gehad dan in dit proces.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.