Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 mrt 2018 / 05:34 uur

Wetenschapper Stephen Hawking (76) overleden

Op zijn eenentwintigste gaven artsen hem hooguit nog twee jaar, maar natuurkundige Stephen Hawking bewees ze allemaal hun ongelijk. Woensdag overleed de Britse Hawking op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van zijn spierziekte ALS. Hawking overleed woensdag in zijn woning in Cambridge, liet een woordvoerder van de familie weten.

In een verklaring laat de familie weten diep bedroefd te zijn. „Hij was een groot wetenschapper en een buitengewone man wiens werk en nalatenschap nog vele jaren zullen voortleven. Zijn moed en volharding met zijn genialiteit en humor inspireerden mensen over de hele wereld."

ALS

De in Oxford geboren astrofysicus leed aan de neurologische ziekte ALS. De wetenschapper kon uitsluitend met een spraakcomputer communiceren en bewoog zich al tientallen jaren per rolstoel voort. De aandoening werd vastgesteld in 1963, toen hij 21 jaar oud was. Hij liet zich echter nooit uit het veld slaan en was nog altijd even nieuwsgierig naar alles om ons heen.

Hawking hield zich bezig met zwarte gaten, het heelal en kosmologie. Hij publiceerde in 1988 het boek A brief history of time, in Nederland verschenen onder de titel Het Heelal. Daarin legde Hawking op een toegankelijke manier de volledige geschiedenis van het hele universum uit, vanaf de oerknal. Het boek werd een bestseller.

Geen God

In Het Heelal hield Hawking nog rekening met het bestaan van God, maar in The Grand Design (2010) blijkt dat hij tot andere inzichten was gekomen. Natuurwetten als de zwaartekracht verklaren de oerknal en het begin van ons heelal. „Het is niet noodzakelijk om naar God te wijzen om het universum in werking te zetten’’, schreef hij.

https://twitter.com/saumyatandon/status/973787546911113216

In 2014 verscheen over het leven van Hawking de film The Theory Of Everything. Zelf heeft de wetenschapper ook een aantal tv-optredens gemaakt, zo verscheen hij een aantal keer in de populaire comedyserie The Big Bang Theory.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wetenschapper Stephen Hawking (76) overleden
Sluiten