Constance van Amstel
Constance van Amstel Nieuws 1 mrt 2018 / 13:49 uur

‘Twan Huys gaat de Toppers niet aanprijzen’

De komst van Twan Huys als presentator luidt volgens kenners een flinke koerswijziging bij RTL Late Night in. De rest van de zender zal snel volgen. ‘De bezem gaat er doorheen.’

Met tranen in zijn ogen maakte Humberto Tan woensdagavond zijn vertrek bij RTL Late Night bekend. Niet zijn eigen keuze, zo benadrukte de presentator, maar de zender wil nu eenmaal een andere koest gaan varen met het programma en daar past Tan niet bij. Wat die nieuwe koers is, werd duidelijk toen RTL direct na de uitzending een persbericht uitstuurde over Tan’s opvolger: de gerenommeerde NPO-journalist Twan Huys. RTL Late Night zal daarmee zwaarder, serieuzer en meer journalistiek worden.

Het vertrek van Tan is volgens mediakenner en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman een direct gevolg van het onlangs aangekondigde vertrek van RTL’s programmadirecteur Erland Galjaard. ,,Insiders zeiden toen al: Humberto volgt na Erland. Hoewel Erland er officieel nog zit, gaat de nieuwe programmaleiding van RTL direct met de bezem door wat Erland heeft achtergelaten.”

Verandering

De koerswijziging bij RTL Late Night zal ook wel snel zichtbaar zijn bij de rest van de zender. Het door dezelfde producent gemaakte RTL Boulevard is volgens Zwagerman de volgende waar wat gaat gebeuren. ,,Dat was onder Albert best wel journalistiek, maar is nu echt een meninkjesfabriekje geworden.” Een woordvoerder van RTL ontkent overigens dat er op korte termijn ingegrepen zal worden in het format van RTL Boulevard.

De keuze voor Twan Huys (53) als opvolger van Tan laat volgens experts goed zien welke richting het met RTL Late Night op gaat. ,,Huys is een verrassende keuze vanwege zijn serieuze journalistieke achtergrond. Hiermee bereikt hij de oudere, hoger opgeleide kijker, terwijl RTL juist een jonger en meer gemiddeld profiel heeft”, zegt Ruud de Langen van mediabureau Mindshare. ,,Aan de andere kant heeft Huys met College Tour ook laten zien dat hij mensen als Andre van Duin, Floortje Dessing en Willem Holleeder kan interviewen. Met hoge kijkcijfers tot gevolg. Maar de formule van RTL Late Night wordt aangepast, Huys is niet het type dat volop de Toppers en het boek van Gorden gaat aanprijzen.”

Kijkcijfers

Dat RTL zich dus nu bewust op de oudere en niet op de zo moeilijk bereikbare jongere kijkers gaat richten, is logisch zegt Zwagerman. ,,Met lineaire tv bereik je geen jongeren meer. Als je als bedrijf dan toch graag televisie wilt blijven maken, dan moet je je op de oudere kijker richten.”

Over de toekomst van Tan zitten de experts overigens niet in. Zowel De Langen als Zwagerman denken dat Tan nog wel even door kan bij RTL . De Langen: ,,Hij heeft nog een contract bij RTL dus zal zijn muziekquiz kunnen blijven maken." Zwagerman: ,,Zijn aantrekkingskracht is niet over. Misschien dat mensen op dagelijkse basis wel een beetje Humberto-moe waren en voelden zij dat hij te weinig betrokken was; ik verbaasde me er ook over dat hij naast een dagelijkse talkshow nog tijd had voor het openen van keukenwinkels en het aanprijzen van leunstoelen.” Werk zal er voor hem blijven: ,,Humberto zit in de groep die ondervertegenwoordigd is op tv, namelijk de donkere man. Daarbij is hij een vakman dus ik zou hem zeker niet afschrijven. Maar misschien moet hij iets minder stoelen verkopen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Twan Huys gaat de Toppers niet aanprijzen’
Sluiten