Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Trump voert staalheffing door, maar niet voor buren

President Trump voert binnen vijftien dagen hoge heffingen op buitenlands staal en aluminium door. Hij wil een einde maken „aan de oneerlijke handelsrelaties" en de staalsector in zijn eigen land nieuw leven inblazen.

De heffingen zouden daarnaast in het belang zijn van de „nationale veiligheid”, zo benadrukte Trump bij de ondertekening van zijn omstreden plannen. Het gaat om een heffing van 25 procent voor buitenlands staal en van 10 procent voor aluminium.

Niet voor buurlanden

De Amerikaanse heffing gaat niet gelden voor buurlanden Canada en Mexico. En als het aan België ligt, gaat het ook niet gelden voor Europa. „De EU moet worden vrijgesteld van de maatregelen", schrijft Eurocommissaris Cecilia Malmström op Twitter.

Internationale handelsoorlog

Kenners vrezen een internationale handelsoorlog. De kans is groot dat bijvoorbeeld de Europese Unie en China met tegenmaatregelen zullen komen.

De staalindustrie in Nederland is bang de dupe te worden van de heffingen. Brancheorganisatie FME roept het kabinet daarom op om een „voet tussen de deur te zetten die nu op een kier staat”. „Trump heeft aangegeven dat er nu vijftien dagen volgen om de landen aan te wijzen die uitgezonderd worden. Er moet haast gemaakt worden om deze uitzonderingspositie voor elkaar te krijgen”, aldus FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming.

Onvrede

Bij de Republikeinen in de VS hebben de plannen ook veel verzet opgewekt. De economische topadviseur Gary Cohn van Trump heeft zelfs zijn vertrek aangekondigd uit onvrede over de heffingen. De Amerikaanse senator Jeff Flake liet weten met wetgeving te willen komen om de importtarieven op buitenlands staal en aluminium weer van tafel te krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.