Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Transgender asielzoeker verkracht in azc

De organisatie LGBT Asylum Support maakte vrijdag bekend dat een transgender asielzoeker onlangs in een asielzoekerscentrum is verkracht met een scherp voorwerp. De organisatie staat het slachtoffer bij een heeft diverse instanties ingelicht.

Het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft bevestigt dat een asielzoekster eerder deze maand melding heeft gedaan van verkrachting.  Volgens het orgaan doet de politie onderzoek naar de melding. De asielzoekster is uit veiligheidsoverwegingen naar een andere opvanglocatie overgebracht.

Direct verband

LGBT Asylum Support legt een direct verband met de achtergrond van de vrouw. De hulporganisatie verwijt het COA een gebrek aan begeleiding. Ze zou al voor de verkrachting tevergeefs om overplaatsing hebben gevraagd.

Het COA wil niet op de specifieke omstandigheden ingaan. De woordvoerder stelt dat in het algemeen niet zomaar mensen worden overgeplaatst. ,,Als er een probleem is of als mensen zich niet veilig voelen, gaan we daar eerst over in gesprek om te bedenken hoe we daar iets aan kunnen doen.”

Twee mannen

Volgens voorzitter Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support heeft de zedenpolitie inmiddels met de vrouw gesproken, maar moet ze nog aangifte doen. ,,Voor haar en ook andere asielzoekers geldt dat ze niet weten hoe het hier werkt, of je de politie bijvoorbeeld kunt vertrouwen.” Verdachten zijn nog niet opgepakt. De vrouw zou door twee mannen zijn verkracht.

De zaak is ook bekend bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.