Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Stef Blok volgt Halbe Zijlstra op als minister BuZa

Stef Blok wordt de opvolger van Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken. Zijlstra moest het veld ruimen omdat hij loog over een bezoek aan de Russische president Vladimir Poetin.

Volgens De Telegraaf wordt Blok vrijdag beëdigd. De 53-jarige toekomstige minister van Buitenlandse Zaken was in het vorige kabinet minister voor Wonen en Rijksdienst en later minister van Veiligheid en Justitie.

Op dit moment heeft Sigrid Kaag tijdelijk het stokje overgenomen van Zijlstra, nadat vorige maand bekend werd dat hij als fractievoorzitter van de VVD een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin had verzonnen. Premier Mark Rutte onderstreepte bij Zijlstra’s opstappen dat „liegen nooit mag” , maar dat de consequenties van geval tot geval kunnen verschillen.

Klein ego

Rutte zei direct dat hij de tijd wilde nemen voor het invullen van de ministerspost op Buitenlandse Zaken. De premier schetste al wel een profiel van de nieuwe minister. De opvolger van Zijlstra moet volgens Rutte iemand zijn met een klein ego, die dienstbaar is aan het land, snapt hoe politiek werkt, met twee benen in de wereld staat en respectvol omgaat met zijn medewerkers. Het uitgangspunt is verder dat het een VVD’er moet worden, net als Zijlstra.

Blok vertrok afgelopen najaar uit het Binnenhof om eens wat anders te gaan doen. Met de keuze voor VVD’er Blok kiest Rutte voor ervaring.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.