Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 mrt 2018

Statiegeld op flesjes moet zwerfafval verminderen

Goed nieuws voor de plastic soep: er komt vanaf 2021 statiegeld op kleine flessen. Tenzij de verpakkingsindustrie het voor elkaar krijgt om voor die tijd de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent te verminderen. 90 procent van de flesjes moet dan worden hergebruikt.

Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft deze afspraak met de sector gemaakt. Het akkoord is volgens het ministerie een doorbraak. Vooral supermarkten, frisdrankbedrijven en de verpakkingsindustrie boden veel weerstand tegen het plan. Dat terwijl er jaarlijks tussen de 50 en 100 miljoen plastic flesjes tussen zwerfafval verdwijnen.

Niet op blikjes

Er werd ook aangedrongen op statiegeld op blikjes, maar dat is niet gelukt. Natuur & Milieu noemt de afspraken dan ook een stap in de goede richting, maar wijst erop dat het akkoord alleen gaat helpen bij het aanpakken van plastic flesjes en niet van blikjes, terwijl die een twee keer zo groot aandeel hebben in de berg zwerfafval. ,,Wij zullen ons daarom blijven inzetten om ook op blikjes statiegeld te krijgen", aldus Marjolein Demmers, directeur van de milieuorganisatie.

‘Statiegeld helpt’

Van Veldhoven zegt over het akkoord: ”Statiegeld helpt – dat weten we – dus de invoering van statiegeld op kleine flesjes zet ik in gang. Maar als een andere aanpak sneller hetzelfde resultaat boekt, is statiegeld niet nodig. Zolang we de plasticsoep maar aanpakken en we van oude flesjes, nieuwe flesjes maken."

Ze denkt aan de invoering van 10 tot 15 cent statiegeld op kleine plastic frisdrank- en waterflessen tot één liter. De flesje moeten worden ingezameld bij supermarkten. De staatssecretaris gaat met de verpakkingssector overleggen hoe het systeem het beste kan worden vormgegeven, schrijft ze aan de Kamer.

Mislukte proef

Een proef om maatschappelijke organisaties (scholen, sportverenigingen) plastic flesjes en blikjes te laten verzamelen, leverde niet het gewenste resultaat op. De organisaties kregen bij inlevering bij speciale depots een vergoeding. Deze manier van inzamelen wordt wel voortgezet.

Niet iedereen is even positief over het akkoord. Greenpeace spreekt van een gemiste kans.

‘Teleurstellende beslissing’

Ook Recycling Netwerk, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee noemen het een slechte zaak dat er voorlopig nog geen statiegeld op plastic flesjes wordt geheven. ,,Drie jaar uitstel betekent miljoenen extra flesjes en doppen in het milieu die bijdragen aan de wereldwijde plastic soup voordat statiegeld – misschien – wordt uitgebreid. De beslissing van de regering stelt ons teleur”, zeggen ze.

De verpakkingsindustrie zegt juist blij te zijn met het akkoord. ,,Deze doelstellingen (zwerfafvalreductie en hergebruik van plastic) gaan we linksom of rechtsom, met of zonder statiegeld, halen", meldt het Afvalfonds Verpakkingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Statiegeld op flesjes moet zwerfafval verminderen
Sluiten