Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 13 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Speciale camera’s leggen onverantwoord rijden vast

Minister van Justitie en Veiligheid Dion Grapperhaus kondigde vorige week aan het onverantwoord rijden harder aan te willen pakken. De politie lijkt al een maatregel zo goed als klaar te hebben liggen.

Het gaat om speciale flitscamera’s die de pakkans op bellers en app’ers achter het stuur enorm moet vergroten. Deze zijn in staat om vanaf een afstandje mensen in de auto’s dusdanig goed in beeld te krijgen, dat er te zien is of ze appen dan wel bellen.

Oordeel vellen

Als een verdachte situatie in beeld wordt gebracht, worden de beelden voorgelegd aan een politiemedewerker. Deze mag dan gaan oordelen of de bestuurder een boete verdient.

Hoewel de apparaten er al liggen, is het nog niet zeker of deze ook ingezet mogen worden. Het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel de juridische geldigheid van het systeem en welke wetten er eventueel gewijzigd moeten worden. „Het moet onomstotelijk vaststaan dat iemand z’n telefoon in de hand heeft tijdens het rijden. De ramen van de auto zijn soms vies of iemand krabt aan zijn oor. Je wilt niet dat mensen ten onrechte een bekeuring krijgen", zegt woordvoerder Mariël van Dam van het OM.

Met het systeem wil de politie niet langer de eigenaar van de auto, maar de bestuurder beboeten. „Omdat we op kenteken bekeuren, vragen we aan de kentekenhouder wie de bestuurder was. Wie de passagier is, is voor ons niet interessant op dat moment", aldus landelijk projectmanager Infrastructuur Van Hasselt van de politie tegenover de NOS.

Maximale straf

De politie hoopt de camera’s eind dit jaar al te kunnen gebruiken. Verder zal de maximale straf voor automobilisten die appen of niet handsfree bellen (nu 230 euro) omhoog gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.