Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 21 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Spannende exitpoll: 49% voor en 48% tegen sleepwet

Volgens een eerste exitpoll zijn voor- en tegenstanders van de sleepwet in de huidige vorm met ongeveer een gelijk aantal. In een exitpoll die werd gehouden door Ipsos/NOS was 49 procent van de kiezers voor tegenover 48 procent tegen. De analytici bij de NOS noemden deze gegevens op zijn Amerikaans ‘too close to call’.

Het aantal tegenstemmers is een stuk hoger dan in de opiniepeilingen naar voren kwam. Hier waren de voorstemmers met ongeveer tien procentpunt in het voordeel. Deze exitpoll is nog geen definitieve uitslag en er kan vanavond nog van alles aan veranderen. Zeker gezien dit kleine verschil. Bij de exitpoll is een foutmarge van 5 procentpunt van toepassing. Een duidelijke winnaar is er dus nog niet.

Gejuich

De initiatiefnemers van het referendum reageerden met luid gejuich op de cijfers van de exitpoll. Ook bij GroenLinks, een partij die tegen de wet is, werd de exitpoll positief ontvangen.

Het referendum is in ieder geval geldig, omdat de opkomst 48 procent was. Dat is ruim meer dan de drempel van 30 procent. Bij het vorige referendum bijna twee jaar geleden over Europese samenwerking met Oekraïne, was de opkomst 32,2 procent. Een ruime meerderheid stemde toen tegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.