Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 22 mrt 2018 / 10:44 uur

Slachtoffer Zaventem na 2 jaar nog in ziekenhuis

Op 22 maart 2016 gaan er in het Belgische Zaventem bommen af. In en rondom Brussels Airport laten teruggekeerde Syriëgangers, gelieerd aan Islamitische Staat, explosieven afgaan. Tweeëndertig onschuldige mensen kwamen om, samen met de drie aanslagplegers komt het totale dodental op 35.

Nog eens 270 anderen raakten gewond. Eén van hen is de Belgisch-Amerikaanse Karen Northshield. Zij stond op het vliegveld in Zaventem om in te checken voor haar vlucht naar de Verenigde Staten toen vlak naast haar de eerste bom afging, schrijft VRTDoktoren dachten dat Karen het nooit zou halen, maar twee jaar later bewijst zij het tegendeel.

Infectie

Ze is het laatste slachtoffer dat na deze aanslagen nog in het ziekenhuis ligt, gister kreeg ze daarom bezoek van de Belgische Koning en Koningin. Het gaat na alle vreselijke gebeurtenissen vrij goed met Karen: „In het algemeen ben ik stabiel”, zegt ze tegen VRT. „Ik heb iets meer kracht dan vorig jaar maar op medisch vlak is er niet veel veranderd. Ik heb nog altijd een infectie in mijn bot. De dokters blijven hopen dat ze het ooit kunnen bestrijden. Maar het is een uniek geval, zeggen ze. En die infectie is de grootste reden waarom ik nog in het ziekenhuis lig.”

Dat de vrouw zo dicht naast één van de daders stond, heeft alles veranderd. Ze zal de rest van haar leven door moeten met gehoorverlies, zonder maag, zonder linkerbeen en zonder een deel van haar heup. Het moment dat de bom afging kan ze zich nog goed herinneren. Ze omschrijft hoe ze op haar rug viel, hele zware geuren rook en alles zwart werd. Ze raakte buiten bewustzijn en pas een paar weken later kwam ze bij in het ziekenhuis.

In de steek gelaten

Karen voelt zich in de steek gelaten door de Belgische overheid, die volgens haar te weinig financiële en praktische ondersteuning geeft voor de slachtoffers. Ze is niet de enige die kritiek heeft op de houding van de regeringsleiders rondom dit onderwerp. Donderdag vond een herdenking plaats en veel slachtoffers zijn niet blij met het verloop hiervan, schrijft Het Nieuwsblad. 

De minuut stilte die gehouden zou worden, werd bijvoorbeeld niet aangekondigd. Daardoor hadden veel mensen geen idee of de minuut al begonnen of geëindigd was. Ook werden zij door linten op afstand gehouden van het herdenkingsmonument en groette de premier de nabestaanden niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Slachtoffer Zaventem na 2 jaar nog in ziekenhuis
Sluiten