Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 31 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Sfeer Gazastrook nog gespannen, Palestijnen gewond

Vrijdag vonden de dodelijkste protesten aan de grens met Israël plaats. Een dag later zochten Palestijnen opnieuw de confrontatie met het leger.

Met waarschuwingsschoten werden jongeren in de Gazastrook die met stenen gooiden, op afstand gehouden. Er werd ook gericht gevuurd. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid vielen er ongeveer zeventig gewonden.

Sfeer blijft gespannen

Het Israëlische leger doet onderzoek naar de voorvallen van zaterdag. Vrijdag kwamen er verschillende mensen om het leven en vielen er honderden gewonden bij massale protesten in de Gazastrook. Dit was een van de bloedigste incidenten in jaren. De sfeer blijft er gespannen.

Volgens premier Benjamin Netanyahu verdedigt Israël zijn soevereiniteit en burgers. De Palestijnse president Abbas riep zaterdag uit tot een dag van rouw. Winkels in het gebied, de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem bleven dicht.

Een Palestijnse demonstrant gooit een steen naar Israëlische soldaten. ANP

De begrafenissen van de gedode Palestijnen werden bijgewoond door duizenden mensen. Volgens de lokale overheid zijn er zeker vijftien mensen omgekomen door Israëlisch geweervuur.

Demonstraties gaan door

Hamas en andere Palestijnse groeperingen hebben de demonstraties georganiseerd. Deze gaan vermoedelijk nog wel even door.

Op 15 mei wordt namelijk ‘al-Nakba’ herdacht, ‘de Catastrofe’. Op deze dag, waarop wordt teruggedacht aan de stichting van de staat Israël in 1948 waarbij honderdduizenden Palestijnen op de vlucht sloegen of uit hun huizen werden verdreven, wordt het hoogtepunt van de demonstraties verwacht.

Israëlische en Palestijnse activisten van de Coalitie van Vrouwen voor Vrede. ANP

Zorgen van de VN

Een hoge official van de VN, Taye-Brook Zerihoun, waarschuwde in de Veiligheidsraad al dat de situatie in Gaza de komende dagen kan verslechteren.

Zerihoun riep Israël op zich te houden aan de internationale mensenrechten, en om kinderen te beschermen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.