Metro
Metro Nieuws 5 mrt 2018 / 18:44 uur

Rekenkamer kreeg niet genoeg info over seksschandaal

De Algemene Rekenkamer is in 2012 onvoldoende op de hoogte gesteld over de misdragingen van medewerkers van de Britse tak van Oxfam in Haïti. Medewerkers van deze hulporganisatie waren aanwezig bij seksfeesten met minderjarige prostituees.

De Rekenkamer, een instantie die onderzoekt of de overheid goed omgaat met publiek geld, deed in die tijd onderzoek naar de besteding van Nederlandse hulpgelden in het Caribische land. Haïti werd in 2010 getroffen door een zware aardbeving en kreeg daarom geld.

Rapport over wangedrag

De controleur van het Rijk kreeg wel een rapport van Oxfam over het wangedrag, maar het blijkt nu dat dit onvolledig was.

,,Wij constateren nu dat wij indertijd niet over de volledige informatie beschikten, met name waar het ging om de rol en betrokkenheid van de landendirecteur. Hierdoor zijn wij niet in de gelegenheid gesteld om de werkelijke situatie te beoordelen", schrijft president Arno Visser maandag aan de Tweede Kamer.

De Rekenkamer concludeerde destijds dat er geen fraude is gepleegd met Nederlands hulpgeld. Deze conclusie staat nog steeds, volgens Visser.

Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib Nederland, zegt dat alle informatie die destijds beschikbaar was bij Oxfam Novib, in Nederland met onder meer de Algemene Rekenkamer is gedeeld. Ze zegt te betreuren ,,dat nu de indruk is ontstaan dat er destijds, in 2012, geen openheid van zaken is gegeven. Dat de Rekenkamer achteraf stelt dat zij toen niet voldoende geïnformeerd is, is daarom niet correct.”

De Tweede Kamer debatteert dinsdag met minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) over noodhulp. Dan zal ook aandacht worden besteed aan het seksschandaal en de misdragingen van werknemers van Oxfam.

‘Geen baby’s vermoord’

De directeur van het Britse Oxfam, Mark Goldring, liet al eerder weten de kritiek die zijn organisatie krijgt zwaar overdreven te vinden. Hij erkent dat er na de aardbeving in Haïti, waar medewerkers seksueel wangedrag vertoonden, fouten zijn gemaakt, maar vindt dat de kritiek niet in verhouding staat tot de daden van de medewerkers.

„De intensiteit en de wildheid van de aanvallen doet je afvragen: ‘Wat hebben we gedaan? Hebben we baby’s in hun wiegjes vermoord?'”, aldus Goldring in februari in een interview met de Britse krant The Guardian. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rekenkamer kreeg niet genoeg info over seksschandaal
Sluiten