Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Puigdemont gearresteerd, Catalanen gaan de straat op

De vroegere leider van Catalonië, Carles Puigdemont, is zondag gearresteerd. Duizenden Catalanen zijn in Barcelona de straat opgegaan om te protesteren tegen de aanhouding. Tijdens de demonstraties kwam het tot confrontaties tussen actievoerders en de politie. Daarbij zijn meer dan dertig mensen gewond geraakt.

Puigdemont werd aangehouden nadat hij vanuit Denemarken Duitsland binnen was gereden. Spanje had een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd voor de politicus.

Verzonnen verbreken

,,Wij eisen van Duitsland dat het Puigdemont niet uitlevert aan Spanje voor verbreken die op politieke gronden verzonnen zijn”, aldus een woordvoerder van de separatistenbeweging ANC die het protest organiseerde. De demonstranten liepen van het gebouw van de vertegenwoordiging van de EU, naar het Duitse consulaat in de Catalaanse hoofdstad.

Puigdemont wordt in Spanje gezocht wegens een reeks strafbare feiten. Als regiopremier wilde hij namelijk in oktober met een illegaal referendum Catalonië van Spanje wilde afscheiden. Deze afscheiding was in strijd met de Spaanse wet en de regels van het Catalaanse parlement.

‘De vlucht is voorbij’

De Spaanse politiek reageert verschillend op de aanhouding. Albert Rivera van de pro-Spaanse partij Ciudadanos constateerde op Twitter triomfantelijk dat de vlucht van Puigdemont voorbij is.

Een woordvoerder van de beweging Junts per Catalunya van Puigdemont schreef dat op haar beurt dat ,,Spanje geen eerlijk proces garandeert, alleen wraak en repressie."

Onder voorwaarden vrij

De Belgische advocaat van de politicus denkt dat Puigdemont op korte termijn onder voorwaarden vrijkomt. Hij zou dan in vrijheid de behandeling kunnen afwachten van het internationale arrestatiebevel dat tegen hem is uitgevaardigd, zei advocaat Paul Bekaert tegen persbureau Belga.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.