Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 18 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Poetin opnieuw verkozen tot president van Rusland

Hoewel de stemmen in het grootste land ter wereld nog niet allemaal zijn geteld, lijkt het er sterk op dat wat op voorhand al vaststond, ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. De Russische president Vladimir Poetin is voor de vierde keer op rij gekozen tot president van Rusland.

Volgens exitpolls is Poetin de winnaar van de Russische presidentsverkiezing. Hij zou volgens peiler VTsIOM kunnen rekenen op 73,9 procent van de stemmen. Persbureau RIA gaat in een exitpoll uit van 76,3 procent van de stemmen voor Poetin. Persbureau TASS bericht dat zeker 21,3 procent van de stemmen is geteld. Poetin kwam ook daar als winnaar uit de bus, met bijna 72 procent van de stemmen.

Niet eerlijk

Dat de verkiezingen alles behalve eerlijk zijn verlopen kwam eerder zondagmiddag naar buiten. Er circuleren tientallen filmpjes op het internet van mensen die extra stembiljetten in de stembus deden.

Ondanks dat Poetin veel kritiek te verduren heeft uit het Westen, is hij in eigen land ongekend populair. Zo schrijft RTL Nieuws. Volgens de Russen zorgt Poetin voor stabiliteit, hij zou voor het land opkomen en de Russen beschermen.

Hoge opkomst

Maar zo goed lijkt het niet te gaan met het land. De economische situatie van het land is verslechterd na oorlogen, sancties, en de lage olieprijs. Desondanks wordt Poetin met name door de mensen die de jaren 90 hebben meegemaakt, gezien als de verlosser die zorgde voor economische vooruitgang en stabiliteit. In de jaren 90 ging het nog er slecht met de Russische economie.

Poetin had vooraf aangekondigd met een hoge opkomst te zullen aantonen dat de meerderheid van de Russen nog altijd vierkant achter hem staat, en dit lijkt hem te zijn gelukt.

Concurrentie

Concurrentie had de president nauwelijks. Aleksej Navalni, zijn grootste concurrent mocht niet meedoen aan de verkiezingen wegens een strafblad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Poetin opnieuw verkozen tot president van Rusland
Sluiten