Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 mrt 2018 / 06:22 uur

Pensioen verdelen bij scheiding automatisch geregeld

Het pensioen wordt voortaan na een echtscheiding automatisch verdeeld tussen de twee exen. Dat heeft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken de Tweede Kamer laten weten.

„Echtscheiding is een moeilijke situatie waarbij je veel aan je hoofd hebt, en pensioen is een ingewikkeld onderwerp. De verdeling kan en moet eenvoudiger." Hij hoopt dat het in 2020 ingaat. Ook worden de pensioenrechten direct gesplitst, zodat het voor beiden direct duidelijk wordt welk pensioen later te verwachten is.

Recht op de helft

Veel mensen hebben geen idee welke gevolgen een echtscheiding kan hebben voor het pensioen, bleek twee jaar geleden nog uit onderzoek van het ministerie van Financiën. Na een scheiding heeft een man of vrouw recht op de helft van het pensioen dat de ex-partner heeft opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Op dit moment is het nog zo dat het pensioen na een scheiding wordt verdeeld als de echtbreuk binnen twee jaar aan het pensioenfonds wordt gemeld. Gebeurt dit niet, dan moet de uitbetaling later tussen de partners worden geregeld. Dat kan tot lastige situaties leiden.

Door het automatisch te regelen worden kwetsbare partners beter beschermd, zegt Koolmees. Omdat de voormalige partners met de nieuwe regeling ook direct inzicht krijgen in hun toekomstig pensioen krijgen ze volgens hem „meer regie over hun eigen financiële planning".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pensioen verdelen bij scheiding automatisch geregeld
Sluiten