Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 mrt 2018

Ophef over genderneutrale songteksten Jamai

Jamai Loman is terug met een nieuw, Nederlandstalig album, waar bewust niet over ‘hij’ of ‘hem’ wordt gezongen. Jamai wilde “iedereen aanspreken” met zijn liedjes, maar ontvangt nu kritiek vanuit de LHBT-gemeenschap. De zanger zou zijn homoseksualiteit júist moeten laten doorklinken in zijn liedjes.

Homoseksualiteit

Cornald Maas verklaarde dat hij het ‘heel erg jammer vond’ dat Jamai de woorden ‘hij’ en ‘hem’ niet gebruikt in zijn nieuwe album ‘Genoeg Te Doen’. Jamai zegt erg geschrokken te zijn van dit soort reacties. Zo stelde hij gisteravond in Pauw dat zijn geaardheid niks te maken heeft met de keuze voor ‘neutraal’: “Het heeft er niets mee te maken dat ik me schaam voor mijn homoseksualiteit. Ik ben vijftien jaar geleden uit de kast gekomen, dat stond op elke voorpagina. Ik heb mijn kleur allang bekend.”

Activisme

Toch gaf de zanger wel toe dat hij lang na heeft moeten denken over deze keuze: “Ik was bang dat ik in een bepaalde hoek zou worden gezet als ik wel in de hij-vorm zou schrijven. Dat wil ik niet. Ik ben muzikant, geen activist.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ophef over genderneutrale songteksten Jamai
Sluiten