Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 19 mrt 2018 / 14:32 uur

OM staakt onderzoek naar mishandeling om hoofddoek

De politie en het OM hebben het onderzoek naar de vermeende mishandeling van een vijftienjarige moslima in Emmeloord gestaakt. Het meisje verklaarde aan de politie dat zij door twee jongens werd mishandeld vanwege het dragen van een hoofddoek. De verklaringen kunnen volgens het Openbaar Ministerie niet ondersteund worden met bewijs.

Hoofddoek

Op woensdag 21 februari zou de Islamitische tiener op weg van school naar huis zijn lastiggevallen door twee jongens. Dit tweetal zou haar bedreigd hebben en hebben geëist dat zij haar hoofddoek af moest doen. Ook zouden er hierbij beledigende en strafbare uitspraken gedaan zijn jegens haar geloof. Daarna zou de scholier zijn mishandeld en van haar fiets zijn getrokken door het discriminerende duo. Ze verklaarde tevens dat zij als gevolg hiervan een hersenschudding had opgelopen.

Vanwege de ernst van het delict en de grootschalige media-aandacht, werd er door de politie en het Openbaar Ministerie direct een groot onderzoek gestart. Een buurt- en passantenonderzoek leverde echter niets op. Er konden geen getuigen worden gevonden en de informatie van de scholiere kon niet worden ondersteund door sporenonderzoek.

Het vermeende slachtoffer van de hate crime blijft bij haar oorspronkelijke verklaring. Ze heeft echter geen verklaring kunnen geven voor de verschillen in haar eigen verklaring en de feiten die tijdens het onderzoek naar boven kwamen. Vanwege de twijfel aan de echtheid van haar verklaring en het ontbreken van getuigenverklaringen en sporen, is het onderzoek gestopt.

Ophef

De zaak zorgde nadat de berichten naar buiten kwamen voor veel roering. Het was de opening van het NOS Journaal de avond na het voorval. Partij DENK stelde naar aanleiding van deze zaak kamervragen. Farid Azarkan voelde de verantwoordelijke minister Grappenhaus aan de tand tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

DENK pleitte ook voor een nieuw op te richten onderdeel van de politie dat zich zou moeten focussen op het tegengaan van anti-islamitisch geweld.

Reageer op artikel:
OM staakt onderzoek naar mishandeling om hoofddoek
Sluiten