Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Neusspray kan leiden tot een serieuze verslaving

Voor velen is neusspray dé tool om snel van een fikse verkoudheid af te komen. Het goedje heeft echter flink wat nadelen, meldt de Volkskrant vrijdag. Zo zou je er een serieuze verslaving aan over kunnen houden.

Xylometazoline

Verslaving treedt op bij langdurig gebruik van xylometazoline, de werkzame stof in onder andere Otrivin. Dit stofje zorgt ervoor dat bloedvaten in het slijmvlies van je neus samentrekken. Het slijmvlies dat door verkoudheid is opgezwollen neemt zo in volume af, waardoor ademen door de neus makkelijker gaat.

Risico’s

De risico’s van overmatig neusspraygebruik zijn niet mals. Judith Schmidt, kno-arts, vertelt tegenover de Volkskrant dat ze patiënten heeft gezien waarbij er wel twee flesjes neusspray per dag doorheen gaan. Die mensen hebben vrijwel altijd een verstopte neus, omdat de zwelling van het slijmvlies nadat de Otrivin is uitgewerkt heftiger terugkomt dan eerst. Dat beetje extra zwelling is normaal gesproken niet erg, maar als je langer dan een week blijft sprayen, wordt de xylometazoline zélf de oorzaak van de verstopte neus.

Afkicken

Daarnaast kan overmatig sprayen leiden tot grote schaafwonden in het neusslijmvlies, wat een chronische ontstekingsreactie veroorzaakt. Afkicken is daardoor niet altijd even makkelijk. Schmidt helpt haar patiënten van de verslaving af door een prednisonkuur en het overstappen op corticosteroïde neussprays. Die zijn in ieder geval níet verslavend.

Bijsluiter

Wees niet bang: een verslaving krijg je niet zomaar. Als je je netjes aan de bijsluiter houdt, is er niks aan de hand.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.