Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 18 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Moslimorganisaties doen aangifte tegen de PVV en NPO

Een aantal Moslimorganisaties hebben zondag aangifte gedaan tegen de PVV en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Reden voor de aangifte was het afgelopen donderdag uitgezonden campagne filmpje van de partij van Geert Wilders.

Het filmpje zou haatzaaiend zijn geweest. Volgens de Raad van Marrokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) was niet alleen aangifte nodig tegen de PVV, maar ook jegens de NPO omdat het filmpje werd uitgezonden tijdens de zendtijd voor politieke partijen op de NPO. Zo schrijft de NOS.

Primetime

Gevraagd naar een eerste reactie laat RMMN-voorzitter Bouharrou weten dat ze zich afvroegen of ze dit links moesten laten liggen. „We zijn heel erg geschrokken en kregen ook veel verontrustende reacties uit onze omgeving, van moskeebesturen, islamitische organisaties, maar ook niet-moslims."

Wat de organisatie vooral verontrustend vond was de beslissing van de NPO het filmpje op primetime uit te zenden. „Wanneer mensen met hun kinderen aan het eten zijn. We snappen niet dat de NPO daar medewerking aan verleent.”

Het vervolgens uitblijven van reacties uit de samenleving droeg bij aan het besluit om aangifte te doen. „Er kwam geen spoeddebat in de Tweede Kamer, het Openbaar Ministerie deed er niets mee, en ook de discussie bleef uit. Het lijkt wel alsof dit normaal geworden is.”

Maatschappelijke bewustwording

Bouharrou geeft aan dat het doel van de aangifte daarom maatschappelijke bewustwording is. „We willen niet dat dit de norm wordt, dat zulke spotjes geaccepteerd worden in de samenleving en de politiek.”

Verschillende moslimorganisaties gaven gehoor aan de oproep van Bouharrou. De Haagse partij Islam Democraten deden zondagmiddag samen met het FIO (Federatie Islamitische Organisatie), en de politieke partij NIDA, aangifte.

Volgens Hasan Küçük, voorzitter van de Islam Democraten, gaat Wilders te ver met het filmpje. „Het druist in tegen de vrijheid van godsdienst. We hebben er geen problemen mee als iemand een mening geeft over religie, maar we willen dat het binnen de kaders van de wet blijft.

Rechter

Organisaties Nederland Bekent Kleur en het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie dienden een klacht in bij de Nationale ombudsman omdat zij vinden dat de NPO ook verantwoordelijk is voor het discriminerende filmpje.

De NPO en het Commissariaat voor de Media hebben in een reactie laten weten geen invloed te hebben op de inhoud van de filmpjes van politieke partijen. „Waar de grens ligt van wat toelaatbaar is, is in ons vrije land aan de rechter” aldus een woordvoerder van de NPO.

Geert Wilders zei op Twitter dat de waarheid niet altijd aangenaam is om te zien, maar daarom niet minder waar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Moslimorganisaties doen aangifte tegen de PVV en NPO
Sluiten