Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 26 mrt 2018 / 04:04 uur

Militairen mogen weer met hun uniform over straat

Militairen mogen hun uniform weer in het openbaar dragen. Minister Ank Bijleveld van Defensie heeft het verbod, dat sinds 2014 van kracht is, ingetrokken. Dat blijkt uit de maandag te verschijnen Defensienota.

„Het leger heeft de taak om ons koninkrijk en zijn bondgenoten te beschermen. Dan is het ook belangrijk dat je herkenbaar en aanspreekbaar bent", zegt minister Bijleveld (CDA).

Heel veel nieuwe mensen

De bewindsvrouw komt daarmee tegemoet aan een uitdrukkelijke wens van militairen. De intrekking van het verbod moet bovendien bijdragen aan het verminderen van het personeelstekort. ,,We moeten heel veel nieuwe mensen werven en dan is het belangrijk dat je laat zien wat militairen doen. Dat mensen hen op straat gewoon kunnen aanspreken als ze meer over hun vak willen weten”, zegt Bijleveld tegen het AD, dat ook de nota al ingezien heeft.

Het uniformverbod werd in september 2014 ingesteld vanwege een verhoogde dreiging door jihadstrijders. Eind 2016 werd het verbod voor militairen om in het openbaar een uniform te dragen al iets versoepeld. Defensiepersoneel mocht toen het uniform aanhouden in de dienst- of privé-auto.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Militairen mogen weer met hun uniform over straat
Sluiten