Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Man liet goudvissen los, maar moet ze nu weer vangen

Wat een Arnhemmer in januari nog bestempelde als een ‘ludieke’ actie, komt hem nu duur te staan. Hij moet alle goudvissen die hij heeft losgelaten in Sint Jansbeek weer (laten) vangen. Dat heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bepaald.

Elektrovisserij

De goudvissen werden in januari losgelaten omdat “de beek wel wat meer leven kon gebruiken.” Het platform Invasieve Exoten zag dit echter niet als de manier om dat te bereiken en kaartte de kwestie aan bij de RVO. Nu heeft dat instituut geoordeeld dat de vissen uit de beek moeten worden gehaald door een beroepsvisser. De Arnhemmer moet daarvan de kosten dragen. Het vangen zou mogelijk gemaakt kunnen worden door elektrovisserij, waarbij een elektrische stroom het water in wordt gebracht. Vissen raken dan gedesoriënteerd en bewegen zich richting het schepnet.

Voortplanten

Waarom de goudvissen niet meer mochten blijven zwemmen? Simpel: het voorplantingsseizoen staat voor de deur. Als de vissen niet uit het water worden gehaald, kunnen hun eitjes en larven via de beek in de Rijn terecht komen. De goudvis komt van oorsprong niet in Nederland voor, en wanneer hij kruist met een inheemse soort kan die uiteindelijk verdwijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.