Metro
Metro Nieuws 9 mrt 2018 / 11:10 uur

Luchtvervuiling beschadigt hersens ongeboren baby’s

Ongeboren baby’s die via de moeder zijn blootgesteld aan luchtvervuiling hebben later een verhoogde kans op psychische stoornissen, blijkt uit onderzoek van onder meer het Erasmus MC. Fijnstof kan de hersens snel beschadigen, zelfs wanneer het niveau onder de veilig geachte Europese norm blijft.

Stoornissen

Deze bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Biological Psychiatry. De stoornissen waar de ongeboren baby’s later last van zouden kunnen krijgen, zijn bijvoorbeeld ADHD of verslavingsgevoeligheid. De verschillen zouden vooral zichtbaar zijn in het frontale gebied van de hersens. Er kunnen problemen ontstaan met het vermogen om verleidingen te weerstaan en impulsief gedrag te reguleren.

Dikte hersenschors

Uit een artikel van de Volkskrant blijkt dat de onderzoekers bij zwangere vrouwen thuis het niveau van luchtvervuiling hebben gemeten en later bij 783 kinderen tussen de 6 en 10 jaar een hersenscan hebben afgenomen. Hieruit kwamen verschillen in dikte van de hersenschors naar voren, die volgens de onderzoekers zijn ontstaan door blootstelling aan fijnstof.

Fijnstof: wat het is

Fijnstof is een verzamelnaam voor kleine deeltjes in de lucht: het ontstaat onder andere bij de verbrandingsprocessen in de industrie en het verkeer, bij het overslaan van bulkgoederen, in de veehouderij en door houtkachels en sigarettenrook. Het is een vorm van luchtvervuiling en schadelijk voor de gezondheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Luchtvervuiling beschadigt hersens ongeboren baby’s
Sluiten