Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 12 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Kabinet is tegen salarisverhoging van topman bij ING

Minister Wopke Hoekstra van Financiën liet maandag ten overstaan van een bijeenkomst van de Eurogroep in Brussel weten dat het kabinet graag ziet dat de ING de voorgestelde salarisverhoging voor topman Rob Hamers niet door laat gaan. „We willen dat de ING dit voorstel heroverweegt, en het voorstel van tafel haalt”, aldus Hoekstra.

De raad van commissarissen van de bank kondigde eerder aan het salaris van Hamers met ruim 50 procent te willen verhogen. Het salaris van de topman zal na de verhoging 3 miljoen euro bedragen. Volgens de politicus zou een dergelijke verhoging het vertrouwen van de burger in de bankenwereld ondermijnen. „De ING is geen koekjesfabriek, maar een financiële instelling.”

Maatregelen

Volgens nu.nl zou de voorgestelde verhoging tot drie miljoen euro in de vorm van aandelen bovenop zijn vaste salaris van 1,75 miljoen euro komen.

Hoekstra onderzoekt momenteel of er maatregelen mogelijk zijn om de verhoging tegen te houden. Naast wettelijke maatregelen, bestaan er volgens de politicus ook andere vormen van regulering. „Je kunt ook een moreel appel doen.”

„Dat deed ik vorige week, dat deed de minister-president in zijn persconferentie en dat doe ik nu weer. Dat is geen wettelijke interventie, maar we maken wel duidelijk hoe we er tegenaan kijken.”

Meedenken

Er is momenteel een wetsvoorstel aanhangig, ingediend door GroenLinks-leider Jesse Klaver, waarin staat geschreven dat salarisverhogingen van bestuurders van belangrijke banken voortaan moeten worden goedgekeurd door de minister van Financiën. Het wetsvoorstel van Klaver wordt gesteund door een merendeel van de oppositie.

„Ik ben bij dat anderen meedenken, maar we moeten dat wetsvoorstel stap voor stap kunnen beoordelen” aldus Hoekstra, en vervolgt: „Wij zullen zelf ook aan de slag gaan met maatregelen en kijken wat mogelijk is.”

Aandeelhouders van de bank stemmen in april over de voorgestelde verhoging. Het nieuws over de verhoging zorgde afgelopen week al voor veel verontwaardigde reacties bij politici, vakbonden en klanten. De president-commissaris van de ING, Jeroen van der Veer zal eind deze maand de Tweede Kamer te woord staan over de verhoging.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.