Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 26 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

Jongeren zetten wekker om smartphone te checken

Zet jij ‘s nachts een wekker om te checken of je nieuwe berichten hebt? Vijf procent van de jongeren doet dit. De smartphone is zonder twijfel het apparaat dat onze levens in de afgelopen tien jaar het meest ingrijpend heeft veranderd. Het is natuurlijk erg handig om de wereld in je broekzak te hebben, maar het levert ook klachten op.

Dit blijkt uit onderzoek van verzekeraar Interpolis en onderzoeksbureau GfK. Zij analyseerden het smartphone-gebruik van 1130 jongeren van 18 t/m 34 jaar. Een belangrijke conclusie was dat ongeveer een vijfde van hen dusdanige stress ondervond dat dit kan leiden tot een burn out. En de smartphone zou hier een belangrijke rol in spelen.

We kampen steeds meer met stressklachten ©Pexels

Opvallende cijfers

Je gaat op een willekeurige doordeweekse dag de deur uit. Jas aan, sleutels mee, portemonnee in de zak. Ohjee, telefoon vergeten! Dat wordt flink stressen, zo stelde 44 procent van de ondervraagden. Een tiende is bereid om terug te gaan naar huis om de smartphone toch nog mee te nemen. Aangekomen op het werk of college, heeft het toestel nog steeds een prominente rol; iets meer dan een derde gebruikt de smartphone onder school en werktijd. Dit percentage stijgt wanneer er een melding binnenkomt, bijna de helft zal deze meldingen direct tot zich nemen.

Vinden we dat dan niet vervelend dat we zo veel bezig zijn met onze telefoons? ‘Ja’, antwoordde 82 procent van de millennials, op de vraag: ‘Ergert u zich wel eens aan het overmatige smartphonegebruik van vrienden of familie?’ Ook sociale media blijken voor de nodige frustratie en jaloezie te zorgen; 62 procent van de jongeren stelt onzeker te worden van de overload aan opbeurende berichten en exotische vakantiefoto’s van vrienden.

35 procent zegt te balen als een post hen te weinig likes of interactie oplevert. Iets minder dan een tiende van de sociale media gebruikers verwijdert zelfs weinig succesvolle updates.

Ook in bed ontkomen we niet aan de verleiding ©Unsplash, Claudia

Lekker slapen

Goed, na al die onzekerheid, stress, frustratie even lekker slapen. Maar dit gaat zomaar niet. Ook in de nacht is de smartphone binnen handbereik. Vier van de vijf jongeren neemt de GSM mee de slaapkamer in en 13 procent gaat met het apparaat naar bed. Dan nu eindelijk oogjes dicht en snaveltjes toe. Toch?

Oh een YouTube-filmpje, toch nog even checken! Oelala, een nachtelijke Snapchatmelding. Toch nog maar even antwoorden… En voilà; het is half vier! 79 procent van de jongeren heeft ervaringen dat de smartphone ervoor zorgde dat ze later gingen slapen dan gepland.

En als ze dan eindelijk in slaap zijn gevallen dan is het nog niet klaar voor vijf procent van de onderzochten. Deze kleine groep onderbreekt zijn slaap om notificaties te checken. Dit doen zij door midden in de nacht een wekker te zetten. Na een onstuimige nacht gaat diezelfde wekker op de smartphone ‘s ochtends vroeg voor een groot deel weer af.

Detox

De conclusies baarden de onderzoekers grote zorgen. Smartphones zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor stressklachten die kunnen leiden tot een burn out. Verzekeraar Interpolis is hierom een speciaal smartphone ‘detox’-programma gestart. De gebruikers worden in dit traject op een laagdrempelige manier bewust gemaakt van hun smartphonegebruik en gaan stapje voor stapje hun telefoon minder gebruiken. Voorbeelden hiervan is de telefoon in vliegtuigmodus zetten, de batterij maar voor de helft opladen en het uitschakelen van notificaties.

Het detox-programma is ook meegenomen in het onderzoek en had zeer positieve effecten. Deelnemers kregen een positiever zelfbeeld en werden minder onzeker om updates van anderen te missen. „Ze voelen zich relaxter en sliepen beter”, stelt Ellen Seelen van Interpolis.

Is dit tijdelijke detox-programma het medicijn tegen overmatig smartphonegebruik? Nee, dat is het niet. Nadat het experiment was afgerond vielen de deelnemers weer terug in hun oude gewoontes. Ook het detoxen zelf bleek voor hen niet eenvoudig te zijn. De deelnemers ondervonden inderdaad minder stress van de smartphone maar kregen hier stress voor de afkickprocedure zelf voor terug.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.