Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 23 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Initiatiefnemers referendum hopen op aanpassingen

De vijf studenten die eerder dit jaar met onder meer een handtekeningenactie zorg droegen voor het plaatsvinden van het raadgevend referendum, hopen nu dat er daadwerkelijk geluisterd gaat worden naar de uitslag.

Hoewel vooraf al bekend was dat het kabinet bij een tegenstem waarschijnlijk niet van de wet zou afzien, pleiten de studenten nu voor aanpassing van de Wiv-wet.

Helder signaal

Elke gemeente maakte vrijdag de officiële uitslag van het referendum bekend. Hieruit kwam naar voren dat een meerderheid van de Nederlands bevolking (49,5 procent) ‘nee’ aankruiste op het stembiljet.

Initiatiefnemers referendum hopen op aanpassingen. / ANP
Presentator Dionne Stax tijdens de uitslagenavond van de NOS in TivoliVredenburg. / ANP

„Dit is een helder signaal van de kiezer dat de huidige wet niet volstaat” aldus de initiatiefnemers in een verklaring. „De volgende zet is aan de politiek. Het kabinet moet luisteren naar de grote hoeveelheid burgers die niet tevreden is met de wet in zijn huidige vorm.”

Meer dan een formaliteit

Minister Ollongren zei eerder dat het kabinet had gehoopt op ja-stemmen, aldus nu.nl. In plaats daarvan moet het kabinet zich dankzij de grote hoeveelheid tegenstemmers opnieuw over de wet gaan buigen. Volgens de minister zal dit echter moeten wachten tot na 29 maart, als de Kiesraad de uitslag van het referendum officieel heeft bevestigd.

De initiatiefnemers hebben aangegeven het proces nauwkeurig in de gaten te houden.  „Wij zullen opletten dat het kabinet zorgvuldig omgaat met de tegenstem. We verwachten dat de wettelijke verplichte heroverweging van de Wiv meer is dan een formaliteit en dat het kabinet aan de hand van de kritiekpunten de wet zal herzien.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.