Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

In beeld: eerbetoon aan heldhaftige agent Beltrame

Hij wordt terecht een held genoemd: Arnaud Beltrame, de Franse agent die zijn leven gaf bij een gijzeling in een supermarkt vorige week vrijdag. Met deze daad redde hij een vrouw door haar plek in te nemen.

Woensdag wordt de agent geëerd in Parijs. Politiebureaus houden een minuut stilte voor Beltrame.

Een minuut stilte. Foto: ANP
Een portret van de agent. Foto: ANP

De Franse president Emmanuel Macron heeft de moed geprezen van Arnaud Beltrame. ,,Je dood accepteren opdat onschuldigen in leven kunnen blijven. Dat is de essentie van wat het betekent om een soldaat te zijn”, zei Macron tijdens een ceremonie in Parijs. Hij kende Beltrame postuum de Légion d’Honneur toe.

President Macron onderscheidt Beltrame postuum. Foto: ANP

Escort nationale garde

Op openbare gebouwen in Frankrijk hangen de vlaggen halfstok. De lijkwagen wordt vanaf het Parijse Pantheon begeleid door leden van de nationale garde van Frankrijk.

Foto: ANP

De rouwstoet gaat naar het Dôme des Invalides. Daar zal een groot deel van de openbare plechtigheden plaatsvinden.

Franse minister Gérard Collomb. Foto: ANP

Niet alleen de nabestaanden van Beltrame zijn aanwezig, ook dierbaren van de andere drie slachtoffers van de terroristische actie worden herdacht.

Door de regen om de agent een eerbetoon te bewijzen. Foto: ANP
Ook kinderen laten iets achter als eerbetoon. Foto: ANP
Veel bloemen en teksten voor Beltrame. Foto: ANP

De Franse president Emmanuel Macron sprak rond 11.30 uur een lofrede uit voor de politieman.

Nederlandse politie

Ook de Nederlandse politie herdenkt woensdag op veel plekken de Franse politieagent. Bij veel hoofdbureaus van de politie hangt woensdag de vlag halfstok en wordt een minuut stilte in acht genomen.

Foto: ANP
Foto: ANP

De agent betaalde de hoogste prijs toen hij zijn leven offerde om een gijzelaar te redden, benadrukt de politie. „Waar anderen een stap terug doen, deed hij het tegenovergestelde. Arnauds heldhaftige optreden verdient groot respect.”

Ook bij de gebouwen van de Europese Commissie hangt de vlag halfstok. „We zijn enorm veel dank verschuldigd aan deze held”, aldus het dagelijks bestuur van de EU.

Terreuractie

De 44-jarige Franse politieman overleed aan de verwondingen die hij opliep tijdens de terreuractie in de supermarkt in het Franse plaatsje Trèbes. Hij had schotwonden en messteken opgelopen. Drie anderen werden ook gedood door de 26-jarige jihadist Redouane Lakdim. Zestien mensen raakten gewond.

Volgens Franse media eiste de gijzelnemer de vrijlating van Salah Abdeslam: de enige terrorist van de aanslagen in Parijs in 2015 die nog in leven is. Abdeslam zit vast in Frankrijk. De dader zei namens terreurgroep Islamitische Staat te handelen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag is een mogelijke medeplichtige aangehouden. De vrouw is een tiener die bevriend was met de dader.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
In beeld: eerbetoon aan heldhaftige agent Beltrame
Sluiten