Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 1 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

Grazers Oostvaardersplassen toch bijgevoerd

De provincie Flevoland heeft besloten om de hongerige dieren in de Oostvaardersplassen toch te gaan bijvoederen. Dat is niet volgens het beleid van Staatsbosbeheer maar de provincie vindt bijvoederen noodzakelijk vanwege de maatschappelijke onrust die de hongerige dieren teweeg hebben gebracht.

Op de dorre kille vlaktes van de Oostvaardersplassen hebben grote grazers zoals herten, konikpaarden en heckrunderen honger. En dat is licht uitgedrukt. De dieren in het natuurgebied verhongeren tijdens het koude weer massaal. Staatsbosbeheer gaf eerder aan dat deze sterfte kwalijk, maar niet te voorkomen is.

Dierenwelzijn

De grote grazers worden als het aan de provincie ligt in deze koude periode tijdelijk bijgevoerd. Daarmee laat de provincie de „maatschappelijke bezorgdheid” over het dierenwelzijn in het natuurgebied tijdelijk zwaarder wegen dan het advies van de eigen deskundigen. Het besluit van Staatsbosbeheer om de dieren niet bij te voeren zorgde voor een storm aan kritiek van mensen die zich het lot van de grote grazers erg aantrokken. Dierenwelzijnsorganisaties trokken aan de bel en vinden het verhongeren van de grazers een ondraaglijke kwelling.

„De maatschappelijke onrust leidt ertoe dat veel mensen het recht in eigen hand nemen door bij te gaan voeren. En er worden veelvuldig bedreigingen geuit aan de uitvoerende boswachters. Door het nu tijdelijk overgaan tot bijvoeren wil de provincie de maatschappelijke onrust beperken”, aldus de provincie Flevoland.

Eerder nog dreigden er boetes voor mensen die de dieren wilden bijvoederen. Deskundigen vinden dat voeren het probleem van overpopulatie in het gebied niet oplost maar juist uitstelt.

Balen hooi

Staatsbosbeheer reageerde teleurgesteld op het besluit maar zal het verzoek van de provincie toch gaan uitvoeren. Als uitvoerende organisatie zijn zij dit namelijk verplicht. Op zeven locaties in de Oostvaardersplassen hebben medewerkers van Staatsbosbeheer balen hooi neergelegd zodat de grazers een welverdiend maal naar binnen kunnen werken. De provincie benadrukt echter wel dat bijvoeren verboden blijft voor derden.

De discussie over het al dan niet bijvoeren laait vaker op. In de winter sterven er door voedseltekort veel dieren. Hier zou natuurlijke selectie moeten plaatsvinden waarbij de sterkeren het overleven en de zwakkeren niet. De sterfte zou moeten aanhouden tot de populatie in het gebied weer op pijl is.

Natuurgebied of kooi?

Er is veel kritiek op het beleid van Staatsbosbeheer. Dierenwelzijnsorganisaties stellen dat de Oostvaardersplassen eigenlijk te klein zijn voor de hoeveelheid dieren die er zijn uitgezet. Hierdoor is er te weinig voedsel, zeker in de winter. In het gebied zou eigenlijk geen sprake zijn van echte natuur. Wanneer de dieren de ruimte zouden krijgen dan zouden ze zich vanzelf verspreiden naar gebieden waar meer voedsel is. Vanwege de omheining van het gebied, wordt dit echter onmogelijk gemaakt. Sommigen vergelijken het natuurgebied met een kooi. Een kooi waarin dieren verhongerd worden door hun eigenaren.

Een voor zondag geplande demonstratie bij het bezoekerscentrum gaat vooralsnog gewoon door. ,,Voorlopig blazen we de actie niet af. Want we willen sowieso nog laten horen dat het beleid ons niet aanstaat. Dat verandert niet door even snel wat hooi neer te gooien”, zegt Bart Lubbers, een van de initiatiefnemers van het protest. Het plan om hooi mee te nemen wordt wellicht aangepast. ,,Er moet sowieso wat symbolisch hooi mee.”

Volgens Staatsbosbeheer is het nu belangrijk dat in ieder geval niet het verkeerde hooi wordt neergelegd. ,,De magen van de grote grazers kunnen alleen schraal hooi aan.” Enkele dagen geleden noemde Staatsbosbeheer het nog ,,een misvatting om te denken dat bijvoeren een oplossing is voor het welzijn van de dieren.” De sterkste dieren kapen het voedsel weg, waardoor de zwakkere nog steeds met een lege maag zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Grazers Oostvaardersplassen toch bijgevoerd
Sluiten