Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 9 mrt 2018 / 14:19 uur

Gestolen telefoons teruggevonden in Bulgarije

Een aantal Bulgaren zijn in Den Haag gearresteerd op verdenking van witwaspraktijken, zakkenrollerij en heling. De politie kwam de Bulgaren mede op het spoor door oplettende buren, en de app ‘Find my Iphone’.

Het afgelopen jaar deden zeven mensen in verschillende steden aangifte van de diefstal van hun smartphone. Bij gebruik van de app ‘Find my Iphone’ verscheen iedere keer hetzelfde adres in de Schilderswijk.

Geen geregistreerd inkomen

Volgens de NOS ontdekte de politie dat de persoon woonachtig op dat adres geen geregistreerd inkomen in Nederland had, en hij en de andere inwoners bekend stonden als zakkenrollers. De hoofdbewoner, een 44-jarige Bulgaar zou daarentegen wel een dure auto met contant geld hebben afgerekend.

Buurtbewoners hielpen vervolgens een handje mee door te verklaren dat er vaker dure auto’s voor de deur stonden. Ook kreeg de wijkagent verschillende aanwijzingen dat de Bulgaren regelmatig met dure spullen gezien werden.

Flinke som geld

Toen de wijkagent in juli van het afgelopen jaar de hoofdbewoner samen met zijn vrouw de auto zag inladen, vermoedelijk voor een vakantie, besloot de officier van het justitie het paar aan te houden. In het huis werd een flinke som geld gevonden, en de gestolen smartphones.

Uit onderzoek op de tevens aangetroffen laptops is gebleken dat er honderden iPhones verbonden zijn geweest met die laptops. In ieder geval 260 daarvan stonden in Nederland geregistreerd als gestolen. De groep bleek in Bulgarije een winkel te bezitten met de opvallende naam ‘Occasion Den Haag’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gestolen telefoons teruggevonden in Bulgarije
Sluiten