Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 14 mrt 2018 / 10:00 uur

Gentse regisseur wil jihadisten als acteur ronselen

‘Vecht u voor uw overtuigingen? Voor God? Vocht u voor IS? Voor andere religies?’, met deze oproep in een plaatselijke krant probeerde een Gents theater acteurs te strikken voor een nieuwe theaterproductie. Het stuk moet een moderne variant op de Kruisvaarders worden. Regisseur Milo Rau zoekt expliciet naar acteurs die veel met dit onderwerp te maken hebben. Er wordt in België wisselend op de oproep gereageerd.

Deze oproep stond in een regionale krant in Gent ©HLN

Rekruteren

„Ik wil nu niet zeggen dat we actief IS-strijders aan het rekruteren zijn”, zegt Tom De Clercq, persvoorlichter van de schouwburg tegen Het Laatste Nieuws. „Maar als zo’n verhaal in de voorstelling past, sluiten we dat zeker niet uit.” Arabist en jihadkenner Pieter van Ostaeyen vindt de oproep maar niets en denkt niet dat er veel jihadi’s een carrièreswitch als acteur zullen overwegen. „Ik vraag mij af in hoeverre het verantwoord is om een teruggekeerde strijder zo’n platform te bieden, twee jaar na de aanslagen in Brussel.”

De oproep voor jihadistacteurs heeft ook de politiek wakkergeschud. Minister Sven Gats van Cultuur van Vlaanderen lichtte zijn ongenoegen op de oproep toe.  „Nog voor de Syriëstrijders ook maar iets op het podium kunnen doen, zullen ze door de politie in de boeien geslagen worden. Ik weet dus niet of de oproep van het gezelschap realistisch is.”

De gemeente Gent dringt erop aan dat het theatergezelschap zich aan de wet moet houden. „Zolang het NTGent zich aan de grenzen van het wettige houden staat de artistieke vrijheid voorop”, meldt een woordvoerder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gentse regisseur wil jihadisten als acteur ronselen
Sluiten