Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 24 mrt 2018 / 08:02 uur

Franse agent overleden na heldendaad bij gijzeling

De naam Arnaud Beltrame zal als het goed is niet snel worden vergeten. Het is de naam van de 44-jarige politieagent die zijn leven opofferde in ruil voor de vrijlating van een vrouw.

Hij raakte daarbij zwaargewond en is overleden, zo meldde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb zaterdagochtend via Twitter.

Gestorven voor zijn land

,,Hij heeft vele levens gered”, zei de Franse president Emmanuel Macron over Beltrame. ,,Hij stierf voor zijn land en pleegde een heldendaad,” zei minister Collomb.

De 44-jarige agent, die onder andere in Irak diende, was met enkele andere agenten als eerste bij de supermarkt. Een deel van de gegijzelden verstopte zich in een koelcel en kon daarna ontsnappen via een nooduitgang. Beltrame bood aan de plek in te nemen van de laatste gegijzelde. Hij liep daarbij drie schotwonden op die hem fataal zijn geworden.

Frankrijk werd vrijdag opgeschrikt door de gijzeling in een supermarkt in de Zuid-Franse plaats Trèbes. De man die de winkelende mensen vasthield, is de 26-jarige Marokkaan Redouane Lakdim.

De weg naar Trèbes werd vrijdag afgezet door politie. Foto: AFP

Drie doden

De man schoot drie mensen dood, zestien mensen raakten gewond. Hij werd zelf doodgeschoten toen Franse veiligheidstroepen een inval deden in de supermarkt.

De buitenkant van de supermarkt. Foto: Google Maps

Lakdim was al bekend bij de politie, maar vanwege kleinere misdrijven. Hij werd daarom niet gezien als een islamitische dreiging.

Aanslagen in Parijs

Volgens Franse media eiste de gijzelnemer de vrijlating van Salah Abdeslam: de enige terrorist van de aanslagen in Parijs in 2015 die nog in leven is. Abdeslam zit vast in Frankrijk. De dader zei namens terreurgroep Islamitische Staat te handelen.

Nieuwe vorm van terroristische dreiging

De Franse regering ziet de gijzeling als een terreurdaad. Volgens president Emmanuel Macron zou het mogelijk een nieuwe vorm van terroristische dreiging kunnen zijn, meldt ANP. Er zijn intussen veel mensen die zichzelf radicaliseerden, vertelde Macron vrijdag in Brussel.

De Franse president Macron vrijdag over de terreurdreiging. Foto: ANP

De situatie is niet langer zoals twee of drie jaar geleden, toen we te maken hadden met aanslagen die werden geïnitieerd vanuit de regio Syrië en Irak, aldus Macron. De nieuwe bedreigingen komen van binnenuit. Er is volgens hem nog steeds een sterke terreurdreiging.

Over het feit dat de dader al in het vizier van de politie was gekomen, zei Macron dat er in Frankrijk zulke ‘gevaarlijke mensen’ zijn, die uitvoerig worden gevolgd. ,,Het is nu aan de aanklager om de zaak op te helderen. Voordat men conclusies trekt, moeten eerst de feiten met de nodige voorzichtigheid worden geanalyseerd.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Franse agent overleden na heldendaad bij gijzeling
Sluiten