Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 2 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Fietser veroordeeld voor dodelijk ongeval door appen

Of je nu wandelt, fietst of in de auto zit, een smartphone gebruiken is in het verkeer altijd een grote afleider. Niet alleen in de auto kan dat grote gevolgen hebben, ook als fietser kan het gebruik van je telefoon een fataal ongeluk veroorzaken. Een 23-jarige vrouw werd door de rechtbank in Zutphen veroordeeld, omdat ze tijdens het appen op de fiets een dodelijk verkeersongeval heeft veroorzaakt.

De vrouw uit Arnhem is veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur. De vrouw was tijdens het fietsen druk met haar smartphone en zag daarom een 83-jarige vrouw met een rollator die op het fietspad liep, over het hoofd.

Overleden aan verwondingen

De fietsende vrouw botste vol op de bejaarde vrouw en viel met haar fiets over haar heen. De vrouw overleed twee dagen later aan haar verwondingen.

Volgens de rechtbank is de vrouw „te veel en te lang” afgeleid geweest door haar smartphone. „Het ongeval is daarmee veroorzaakt door aanmerkelijke onoplettendheid van de vrouw en dus aan haar schuld te wijten”, aldus de rechtbank.

Snel afgeleid

Ben je toch snel afgeleid door je smartphone tijdens het rijden, fietsen of lopen? Zorg dan dat je telefoon in de niet storen-modus staat. Wil je helemaal veilig zijn: zet je telefoon tijdens je ritje dan op vliegtuigstand. Sommige telefoons hebben ook een speciale ‘car mode’.

Ook zijn er verschillende apps om ervoor te zorgen dat je écht niet naar je telefoon grijpt, zoals de app AutoModus. Wanneer je de app aanzet voor je gaat rijden, krijg je geen appjes of andere pushnotificaties binnen. Lukt het je ondanks deze manieren nog steeds niet om van je telefoon af te blijven? Leg ‘m dan in de achterbak of stop ‘m onderin je (rug)tas voor je het verkeer in gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.