Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 29 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Er komt geen verbod op ‘werpbaar knalvuurwerk’

Vuurwerkliefhebbers kunnen weer rustig ademhalen, behalve de ChristenUnie ziet niemand iets in een rotjesverbod in Nederland. Een voorstel daartoe lekte eerder deze week uit via RTL Nieuws.

Geïrriteerd

Uit een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bleek vorig jaar namelijk dat oud & nieuw het gevaarlijkste moment van het jaar is. Om de jaarwisseling veiliger te maken wordt nu over verschillende maatregelen nagedacht. Een daarvan zou een verbod op zijn op rotjes oftewel ‘werpbaar knalvuurwerk’ in vakjargon.

Maar behalve de ChristenUnie vindt geen enkele partij dit een goed idee, weet de NOS. „Sommige partijen waren ook geïrriteerd over de slechte onderbouwing van het plan", zegt NOS-verslaggever Ron Fresen. „Men zegt: hoe gevaarlijk zijn die rotjes nou helemaal?"

Zones

Coalitiepartijen hebben woensdag overlegd met de twee verantwoordelijke bewindslieden Van Veldhoven van Milieu en Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Uit dit overleg kwam de conclusie dat er nagedacht moet worden over een beter plan.

De OVV adviseerde vorig jaar naar aanleiding van hun onderzoek vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden in Nederland. Dit zou de veiligheid verbeteren. Met dat advies lijkt tot op de dag vandaag nog niets gedaan, maar de coalitiepartijen vinden wel dat de veiligheid verbeterd moet worden.

Volgens Fresen wordt nu gedacht aan strenger optreden tegen illegaal vuurwerk, strengere veiligheidseisen en het geven van meer ruimte aan gemeenten om vuurwerkvrije zones af te kondigen. Eind mei moet de Kamer met een plan komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.