Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 5 mrt 2018 / 17:30 uur

Enkeltje slachthuis voor stier die wandelaar aanviel

In het immer vredige Drentse Wapserveld werd afgelopen weekeinde een vrouw aangevallen door een territoriale stier. De nietsvermoedende wandelaars stuitten op een rund dat hen de weg versperde en er vervolgens voor koos om de aanval in te zetten. Hier is een vrouwelijke wandelaar licht gewond bij geraakt.

Normaal gesproken is de aanwezigheid van de Spaanse Sayaguesa-runderen geen probleem, maar nu was er een stier in een slecht humeur. De onbesuisde actie van het dier zal niet ongestraft blijven; de eigenaar van het dier vertelt dat de stier aan een slachthuis zal worden overgedragen.

Het Spaanse rund wacht hetzelfde lot als dit Ierse rund ©ANP

Incident

RTV Drenthe meldt dat de vrouw samen met haar man bezig was aan een wandeltocht die ze wel vaker doet door het Drentse heidegebied. Het echtpaar komt de runderen wel vaker tegen, maar kan dan zonder confrontatie om de kudde heen lopen. Normaliter zijn de dieren niet agressief. Dit was afgelopen zondag echter anders. De stier was niet gediend van de menselijke aanwezigheid en pakte de vrouw van het echtpaar op de hoorns. De wandelaar kwam ten val en raakte lichtgewond. Ze liep hierbij een wond aan haar gezicht op en een blauwe zij wegens een bloeduitstorting.

De plaats delict is onderdeel van het natuurgebied de Drents-Friese Wold. Het is een bosrijke omgeving in het grensgebied van Friesland en Drenthe. Natuurmonumenten, de opzichter van het Drents-Friese Wold, gaf aan het incident zeer serieus te nemen en de eigenaar van de kwestie in kennis te stellen. De eigenaar van de kudde was erg geschrokken van het nieuws en hij nam meteen harde maatregelen. Het is duidelijk welke stier het was en de dader zal moeten boeten voor zijn daden. Voor de anderhalf jaar oude stier betekent dit meteen de doodstraf. In het slachthuis zal hij worden afgemaakt en zullen er spareribs, biefstukjes, hamburgers en andere rundvleesproducten van worden vervaardigd.

Het dier is volgens de eigenaar niet langer te handhaven in het natuurgebied. Hoewel de kans op een ongeluk nog steeds klein is, moeten er passende maatregelen genomen worden als zo’n groot en sterk beest in de fout gaat. Dat er periodiek runderen naar de slacht worden gebracht, is volgens de eigenaar normaal. Om de populatie op peil te houden wordt er ieder jaar voor gekozen om enkele runderen naar het slachthuis te vervoeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Enkeltje slachthuis voor stier die wandelaar aanviel
Sluiten