Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 28 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Dodelijke waterbaan had nooit gebouwd mogen worden

In het Amerikaanse pretpark Schlitterbahn kwam in 2016 de 10-jarige Caleb Schwab om het leven tijdens een ritje van de hoogste waterglijbaan ter wereld. De attractie ging daarna direct dicht. Nu blijkt tijdens de rechtszaak tegen de eigenaars van het park hoe krankzinnig de baan eigenlijk was. De realisatie en veiligheid van de attractie lieten nogal te wensen over, zo meldt het AD.

13 gewonden

Uit onderzoek bleek dat de jongen loskwam uit zijn zitje en werd onthoofd. De vijftig meter hoge waterbaan ging nooit meer open en werd drie maanden later gesloopt. De eigenaars van Schlitterbahn-park in Kansas City worden nu verantwoordelijk gesteld voor de de dood van de jongen. De reuzenglijbaan zou te snel te zijn geopend. Ook de ontwerpers van de baan, die een gebrekkige planning blijken te hebben gehanteerd, is aangeklaagd. Daarnaast worden ze verantwoordelijk gehouden voor de verwondingen die twee vrouwen in hetzelfde bootje opliepen tijdens die fatale rit.

De 10-jarige Caleb Schwab
De overleden 10-jarige Caleb Schwab. Foto: AP

Tijdens de 182 dagen dat de attractie in gebruik was, raakten 13 parkbezoekers gewond. Twee mensen liepen een hersenschudding op en een 15-jarig meisje raakte tijdelijk blind na een afdaling.

Roekeloos gedrag

Uit de onderzoek van het OM is gebleken dat de ontwerpers te impulsief zijn geweest met het bouwen van de waterglijbaan. Ze zouden niet over de benodigde technische en bouwkundige kennis beschikken om pretparkattracties te bouwen, zo luidt de aanklacht. Het tempo waarin de aannemers te werk gingen, zorgde ervoor dat belangrijke stappen uit het ontwerpproces werden overgeslagen. Er zouden twaalf punten zijn waarop de waterglijbaan de normen overschreed. De onderzoekers vonden ook geen berekeningen over de krachten die bezoekers tijdens een rit zouden ervaren, meldt het AD. Hun gedrag wordt aangemerkt als ‘roekeloos’, waarvoor de heren minimaal negen jaar kunnen krijgen. De maximale straf is 41 jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.