Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

De allerlaatste mannelijke witte neushoorn overleden

Het voortbestaan van de noordelijke witte neushoorns hing al een tijdje aan een zijden draadje, maar sinds maandag is de diersoort zo goed als kansloos om te overleven. Het laatste mannetje op aarde is namelijk overleden. Dit meldt natuurorganisatie Ol Peteja Conservancy in Kenia.

Bewaking

De 45-jarige neushoorn Sudan werd behandeld aan ouderdomskwalen maar zijn situatie verslechterde afgelopen week sterk. De natuurorganisatie besloot daarom hem uit zijn lijden te verlossen en een einde te maken aan zijn leven.

Sudan liep vorig jaar een infectie op aan zijn rechter achterbeen, en genas daar nooit meer van. Begin deze maand ging zijn gezondheid hard achteruit. Hij werd permanent in de gaten gehouden door acht bewakers en het park probeerde zelfs een vergunning te krijgen om het dier met een drone te laten beschermen.

Laatste twee

Er zijn nog twee vrouwelijke noordelijke witte neushoorns over: Sudans dochter Najin en haar dochter Fatu. Beide dieren leven in Ol Pejeta. Er worden nog pogingen ondernomen om via in-vitrofertilisatie eitjes van de beide vrouwtjes met sperma van Sudan te bevruchten en in te planten in vruchtbare zuidelijke witte neushoorns.

It is with great sadness that Ol Pejeta Conservancy and the Dvůr Králové Zoo announce that Sudan, the world’s last male…

Posted by Ol Pejeta Conservancy on Monday, March 19, 2018

Stroperij vormt al jarenlang een grote bedreiging voor de witte neushoorn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.