Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 28 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Dating-app gaat gebruikers herinneren aan hiv-test

Om veilige seks te promoten en het aantal soa’s en besmettingen met hiv hopelijk te kunnen verminderen, wil datingapp Grindr haar gebruikers om de drie of zes maanden een reminder sturen om een test te laten doen.

De datingapp, wereldwijd de grootste voor homo- en biseksuele mannen, transseksuelen en queers, deed een pilot in Pennsylvania. Daaruit bleek dat 46 procent van de Grindr-gebruikers in dat gebied al meer dan een jaar niet getest waren.

Vanaf deze week kunnen Amerikaanse app-gebruikers de optie voor de herinnering aanvinken.

Verwijzing naar een kliniek

Als de daters dat hebben gedaan, krijgen ze een notificatie wanneer het tijd is voor een nieuwe test. Aangezien de app werkt via je locatie om te zoeken naar potentiële dates, zendt Grindr ook de gegevens van de dichtstbijzijnde kliniek waar je je kunt laten testen. Een andere update is dat de app klinieken en belangenverenigingen gratis zal laten adverteren.

Grindr wil ervoor zorgen dat de notificatie-optie wereldwijd beschikbaar is voor alle ongeveer 3,3 miljoen gebruikers. Dat kan nog lastig worden, want in landen zoals Indonesië, Rusland, Egypte en Soedan is homoseksualiteit bij wet verboden. Daarom heeft de app van die landen geen gegevens van klinieken waar getest kan worden.

Stigma van het testen

Volgens experts is de update baanbrekend. “Dit zal ervoor zorgen dat het stigma van het testen afgaat en het minder wordt gemedicaliseerd. Hoe normaler je het maakt, hoe meer mensen het zullen gaan doen”, vertelde een decaan van de Rutgers School of Public Health aan The New York Times.

Verwachting is dat ook andere datingapps die zich richten op homoseksuelen, Grindr zullen volgen. Wanneer de Nederlandse versie deze toepassing in zal voeren, is nog niet bekend.

Hiv in Nederland

Volgens cijfers van het Aidsfonds leven er in Nederland naar schatting 22.900 mensen met hiv. Daarvan weet een een groep van 2.800 mensen niet dat ze hiv hebben. Het aantal infecties neemt af volgens de stichting, maar toch krijgen er nog elk jaar een kleine duizend mensen een positieve hiv-diagnose. Mannen die seks hebben met mannen hebben een verhoogd risico op hiv.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.